Večita dilema ponovo raspiruje svađu na društvenim mrežama - da li je obavezno ostavljati bakšiš u kafićima i restoranima ili je to isključivo dobra volja i nagrada za uslugu dobrom konobaru? U Sjedinjenim Američkim Državama napojnica je obavezna, ali u Crnoj Gori nije. Zbog toga slučaj iz Herceg Novog izaziva velike kontroverze i rasprave.
"Konobari ogorčeni! Na račun od skoro 400 eura ostavljen bakšiš svega 1.20 eura", glasi opis objave na Instagramu koji je podigao veliku prašinu i opet u fokus doveo pitanje o neophodnosti ostavljanja napojnica i velikih očekivanja koje ugostiteljski radnici imaju.
Dok jedni smatraju da je to izraz zahvalnosti za prijatnu i brzu uslugu, drugi su stava da su konobari već plaćeni za posao koji obavljaju, piše Blic.rs.
"Bakšiš je dobra volja za dobru uslugu"
"Bakšiš se ostavlja za dobru uslugu i to je dobra volja gosta, a ne obaveza. Možda gosti nisu bili zadovoljni uslugom."
"A kad se na 20€ računa ostavi 5€ bakšiša, to se ne salje Podgoričkom vremeplovu?"
"Dosta im je. Rade za platu. Kako je u kuhinji? Kuharima gori mozak od vrućine i masnoće, a oni nemaju običaj da dijele sa kolegama u kuhinji. Dobiju dobre napojnice na račun kuhinje, a ni čokoladu sa kolegama da podijele. Ne časte gosti samo zbog konobara, zaslužna je i kuhinja."
"Ne znam da li su mi gori konobari koji se žale na bakšiš ili gosti koji se žale na cijene. Prvi rade za platu i ne treba im ni centa ostaviti, a druge niko ne tjera da naručuju to što naručuju."
"Šta si očekivao? 70 eura? Kako ste uslužni i vaspitani, 50% ne zna reći dobar dan - a tek o osmijehu da ne pričam", pisali su ljudi redom u kometarima.
Kakvo je vaše mišljenje u vezi sa ovom temom?
(DEPO PORTAL/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook