DIGITALNI TEATAR U SARAJEVU

DEPO i SARTR vode vas na predstavu 'Klanica pet'

Arhiva05.05.10, 09:53h

Pozorišna predstava "Klanica pet", u režiji Fahrudina Nune Salihbegovića iz Londona i u produkciji međunarodne umjetničke platforme SET (Beograd-London-Amsterdam) nastupiće 7. maja na sceni teatra SARTR, sa početkom u 20,00 sati. DEPO i SARTR poklanjaju vam pet ulaznica

klanica_pet

Ovo izvođenje najavljuje se kao digitalni totalni teatar, jer osim klasičnog verbalnog teatra ima elemente plesnog, dokumentarnog i video teatra, a novina je upotreba interaktivnog softvera i digitalne tehnologije, koja omogućava da neki elementi predstave budu pod kontrolom glumca ili reditelja koji je ujedno i glavni inžinjer tokom izvođenja.

Predstava je rađena po istoimenom kultnom romanu Kurta Vonegata i opisuje čudnovat doživljaj Bilija Pilgrima, američkog vojnika zarobljenog u završnici Drugog svjetskog u Njemačkoj, koji se, nakon što biva svjedok strahovitog razaranja Drezdena, iščaši iz vremena i doživljava da bude kidnapovan od strane vanzemljaca sa planete Tralfamador, te potom, naučen na nelinearno doživljavanje vremena, posjećuje različite periode svog života. Priča o Biliju Pilgrimu je priča samog Kurta Vonegata koji je kao zarobljeni američki pješadinac preživio savezničko bombardovanje u Drezdenu, u kome je za jednu noć poginulo više od 130 hiljada ljudi.

Kroz žanrovski izmješani roman, koji ima elemente ratne epopeje, naučne fantastike i satire, Vonegat je stvorio poznato antiratno djelo i postao kultni pisac mnogih generacija od šezdesetih godina do danas. Ova pozorišna produkcija, „nastala u šizofrenom maniru, onako kako se rade predstave na planeti Tralfamador“, prva je svjetska adaptacija romana objavljenog 1969. godine.

Reditelj Fahrudin Nuno Salihbegović (Nova Varoš, 1964) završio je studije teatra na DasArts akademiji u Amsterdamu i doktorirao je na režiji u digitalnom teatru na Brunelu u Londonu. Predaje digitalne medije na The University of Greenwich u Londonu.

O mogućnostima upotrebe digitalne tehnologije u pozorištu reditelj i dramaturg "Klanice pet" održat će 8. maja master klas za studente sarajevskih akademija, takođe u SARTR-u  sa početkom u 11,00 sati. Kopredavač na master klasu biće Tatjana Ljujić, doktorant na The University of Greenwich na temi intermedijalnosti filma i literature.

Predstava i master klas dio su aktivnosti nedavno pokrenutog programa E761 – kooperacionog projekta saradnje organizacija iz Srbije i BiH na platformi za razvoj kreativnih industrija u regionu.

Predstava će biti titlovana na engleski jezik.

DEPO portal u saradnji sa SARTR-om poklanja 5 ulaznica za spomenutu predstavu. Jedino što trebate jeste poslati svoje podatke na mail adresu [email protected]. Osvojene ulaznice uz ličnu kartu možete preuzeti na blagajni SARTR-a pola sata prije početka predstave.

(DEPO/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook