Oglasila se Sebija Izetbegović

Ja sam sa svojim menadžmentom nabavila tri vrhunska linearna akceleratora u KCUS-u... Visoko smo podigli ljestvicu!

Hronika10.05.24, 20:34h

Ja sam sa svojim menadžmentom nabavila tri vrhunska linearna akceleratora u KCUS-u... Visoko smo podigli ljestvicu!
Vrlo sam ponosna na činjenicu da sam, sa mojim menadžmentom, uspješno realizirala nabavku tri vrhunska linearna akceleratora: Varian stavljen u funkciju 2018. godine i sada i ova dva aparata Elekta, koje smo kupili 2023. godine, a čekala se isporuka i montaža - navodi Izetbegović

 

 

Nakon današnje informacije da je u prostorijama Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) instaliran najsavremeniji linearni akcelerator Versa HD za onkološke pacijente, te da se ubrzo očekuje montaža i drugog Harmony aparata, na Facebooku je reagirala bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i poručila da je relizacija ove sofisticirane opreme za onkološke pacijente zapravo zasluga nje i njenog menadžmenta.


Tim povodom dr. Izetbegović piše: 


- Danas je u KCUS  instaliran jedan od dva vrhunska linearna akceleratora Elekta, koje smo kupili nakon uspješno provedene tenderske procedure u 2023. godini (drugi se instalira, pretpostavljam).

 
Vrlo sam ponosna na činjenicu da sam, sa mojim menadžmentom, uspješno realizirala nabavku tri vrhunska linearna akceleratora: Varian stavljen u funkciju 2018. godine i sada i ova dva aparata Elekta, koje smo kupili 2023. godine, a čekala se isporuka i montaža.


Kad sam došla u KCUS 2016. godine na poziciju generalne direktorice, zatekla sam jadno stanje u svakom smislu.
Od preko 100 miliona KM dugovanja do opreme u stanju raspadanja i potpuno prazne apoteke.


Između ostalog, jedan linearni akcelerator star 17 godina i drugi star 10 odine, koji su se raspadali i stalno bili u kvaru, a ogroman broj bolesnika koji čekaju terapiju.


Aparat za brahiterapiju je bio u zastrašujuće lošem stanju, kao i prostor u koji su uvođene bolesnice. 
Za njih je kupljen novi aparat BRAVOS i uvedena praksa da se terapija provodi uz anesteziju, tako da pacijentice budu pošteđene bola u toku tretmana.


Naravno, kupili smo i izvanredni CT simulator za najbolju pripremu bolesnika za zračenje.


Ako dinamika i uslovi ugovora budu ispoštovani, prvi pacijenti bi mogli biti tretirani na Elekti početkom mjeseca jula, jer mora biti obavljena adekvatna edukacija uposlenika.


Čestitam dragim kolegama, tehničarima i sestrama, svim uposlenicima klinike za onkologiju i radioterapiju.
Dugo su se mučili radeći u nedostojnim uslovima, do 2016 godine. 
Bili su mi jedan od prioriteta.


Pacijentima želim da što lakše podnesu terapiju sa što boljim  rezultatima liječenja, i da se sretni vrate svojim porodicama.


Ponosna na sve što smo, moji saradnici i ja, uradili u skoro dva puna mandata. Visoko smo podigli ljestvicu - poručila je Sebija Izetbegović.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook