Bosansko Akademsko Društvo u EU

'Došlo je vrijeme da se dijaspora i matica ujedine': Pokrenuta peticija za proces ukidanja aparthejda u BiH

Front25.04.24, 08:29h

'Došlo je vrijeme da se dijaspora i matica ujedine':  Pokrenuta peticija za proces ukidanja aparthejda u BiH
Poziv svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori da daju svoj glas procesu ukidanja aparthejda u našoj domovini uputilo je Bosansko Akademsko Društvo u EU (BADEU)

 

 

 

Bosansko Akademsko Društvo u EU je pokrenulo peticiju kojom se otvara put ukidanja aparthejda u našoj državi. Dodatno zahtijevaju uvođenje institucije Predsjednika umjesto institucije Predsjedništva države.

 

Dole potpisana grupa građana iz Bosne i Hercegovine naslanja se na poziv naše akademske zajednice u EU koja je oformila peticiju:

 

Bosanka i Bosanac - temelj Bosne i Hercegovine - Online-Petition (openpetition.eu)

 

Peticija pokreće proces vraćanja međusobnog povjerenja građana i vraćanje politike optimizma i dobrosusjedstva; otvaranje puta očuvanja zajedničkog nazivnika za sve ljude bosanskog porijekla, ali i put mira i respekta medju svim južnoslavenskim državama.

 

Dalje se navodi: 

 

Došlo je vrijeme da se dijaspora i matica ujedine po ovom pitanju!

 

Zbog toga, naš apel i poziv svim građanima, institucijama, organizacijama da podrže ovaj zajednički nazivnik koji je usmjeren ka dobru svakog pojedinca.

 

Pojašnjenje:

 

Bosanac želi svoje izvorno; prirodno i povijesno pravo. Inkluzivni Bosanac ne želi nametati nikome identitet jer prihvata sve postojeće identitete u BiH i okolini, ali isto tako očekuje da i drugi prihvate njegov izbor koji je nastavak bosanskog identiteta iz ranijih vijekova. 

 

Najveći problem tzv. pitanja pripadnosti vezan je za posve pogrešno prevođenje Dejtonskog sporazuma sa izvornog Engleskog jezika, a onda i njegovo posve pogrešno (i štetno) tumačenje - koje nije imalo svoje temeljenje niti u AVNOJU, niti u Ustavima BiH od 1946- na dalje, a niti na ustavnopravnim aktima iz doba Austrougarske. Dakle, po tom netačnom a dakako i protuprirodnom tumačenju Dejtonskog sporazuma u današnjoj praksi je da se unaprijed propisuju tri kategorije (Bošnjaci, Srbi, Hrvati), kojima su a-priori dodijeljena politička prava, istovremeno ta prava uskraćuju svim ostalim Bosancima, koji su - shodno tom netačnom prijevodu i tumačenju Dejtona - svrstani u 'vanustavnu' kategoriju "ostalih".

 

Nećemo da budemo „ostali“. Mi smo svi Bosanci i dajemo svoj glas peticiji koja, uz dovoljan broj glasova, treba da se razmatra na Evropskom Parlamentu i Bijeloj Kući, Washington DC USA.

 

Tada će biti konačno moguće da Bosanac bude i zvanični naziv državljana BiH na popisu stanovništva, kako predlaže BADEU:

 

https://badeu.org/zasto-je-vazno-na-popisu-stanovnistva-u-bosni-i-hercegovini-da-sebosankama-bosancima-da-pravo-nacionalnog-izjasnjavanja/

 

Zajedno idemo dalje.

 

Potpisnici poziva za podršku akcije BADEU:

 

Tarik Hadžiabdić, Bugojno

Enes Ajkunić, Bugojno

Fadil Čavkić, Bihać

Enes Ibrišević, Orašje

Nihad Grcić, Prozor

Derviš Ćelhasić, Jajce

Edvin Dervišević, Brčko

Azim Čaušević, Kalesija

Mato Dominković, Sarajevo

Ismar Mujezinović, Sarajevo

Nermin Begović, Donji Vakuf

Ibrahim Vugdalić, Jablanica

Derviš Kilim, Vinac (Jajce)

Nudžejma Jamaković, Donje Moštre, Visoko

Nedeljko Vučković, Travnik

Ervin Sendijarević, Tuzla

Kenan Kovačević, Foča,Brod na Drini

Duška Vasić, Zenica

Sonja Anić, Zenica

Aneta Bošnjak, Zenica

Pejo Katić, Teslić

Esad Hajirić, Banja Luka

Marija Tadić, Banja Luka

Aleksandar Vuković, Banja Luka

Amir Hadžiahmetović, Trebinje

Sejad Selimović, Bijeljina

Žana Alić, Gornji Vakuf/Uskoplje

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook