Radi još sedam dana

Glovo napušta Sloveniju nakon samo tri godine: Dostavljači razočarani, vlast im nije pomogla

Biznis Klub04.05.24, 10:19h

Glovo napušta Sloveniju nakon samo tri godine: Dostavljači razočarani, vlast im nije pomogla
Prilikom naručivanja hrane u Sloveniji, korisnici dobivaju poruke u kojima kompanija objašnjava svoj odlazak iz Slovenije

 

Španska kompanija "Glovo", jedan najvećih dobavljača hrane u Sloveniji, nakon samo tri godine napušta ovu zemlju, u koju je stigao preuzimanjem slovenske kompanije "E-food". 

 

Dostavljači će raditi još sedam dana, a onda će ostati samo oni u plavim odorama, koji rade za konkurentski "Wolt", piše 24ur. 

 

- Razočarani smo, obaviješteni smo putem aplikacije, u isto vrijeme kada i ostali korisnici - kazali su radnici o odluci uprave.

 

Prilikom naručivanja hrane u Sloveniji, korisnici dobivaju poruke u kojima kompanija objašnjava svoj odlazak iz Slovenije.

 

- Odluka o prestanku poslovanja u ovoj zemlji zasnovana je na ponovnoj procjeni naših investicionih prioriteta.  

 

Jedan od kurira Glova kaže da će raditi, ali da je razočaran načinom na koji se se sve desilo.

 

- Radim skoro tri godine, skoro od početka ... Ljudi su tužni, razočarani jer ni oni nisu znali šta se dešava. Obavijestili su nas putem push notifikacije u aplikaciji i emailom. I to je to - rekao je.

 

Odlazak ove kompanije se očekuje sa godišnjim milionskim gubicima.

 

- Slovenija je malo tržište, a ta aktivnost je ograničena, da tako kažem, samo na Ljubljanu. Dodajte tome visoke dažbine, nepovoljno oporezivanje ugovora o radu i birokratiju. Rezultati nas ne bi trebali iznenaditi - kaže Matej Lahovnik sa Ekonomskog fakulteta.

 

Dodaje i da slovensko okruženje nije posebno naklonjeno dostavljačima brze hrane. Ljubljanske vlasti su čak usvojile odredbu da kompanije za brzu hranu Glovo i Wolt moraju imati brojeve, kako bi bilo lakše ostalim učesnicima u saobraćaju da ih prijave u slučaju saobraćajnih prekršaja.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook