Prilikom kontrole

U autobusu u BiH na redovnoj liniji pronađena djevojčica koja je žrtva trgovine ljudima

Hronika17.04.24, 12:07h

U autobusu u BiH na redovnoj liniji pronađena djevojčica koja je žrtva trgovine ljudima
Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom

 

 

Prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prijalazu Brod otkrivena je i identifikovana žrtva međunarodne trgovine ljudima.

 

Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću, prenosi N1.

 

Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.

 

Djevojčica se nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Wiesbadenu u Njemačkoj, a poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

 

Aktivnosti je koordinirao tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH.

 

Tužilaštvo BiH zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook