Još je u pritvoru

Podignuta optužnica protiv Hadžibajrića i ostalih, terete se za brojna djela

Hronika17.04.24, 11:28h

Podignuta optužnica protiv Hadžibajrića i ostalih, terete se za brojna djela
Ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo

 

 

Postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme PLAZA GROUP zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo, saopćilo je Tužilaštvo KS, javlja Faktor.

 

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

 

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

 

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

 

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

 

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

 

Firma PLAZA GROUP Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

 

Prema optužnici, Ibrahim Hadžibajrić se tereti za više krivično pravnih radnji tokom mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, a Alma Destanović za krivično pravne radnje koje je počinila kao sekretar uprave Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanovć su prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom općine kako bi ih dodijelili firmama Parking tim, EuroPark i Šemrani u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno sa Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem.

 

Pored toga, optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Elmedina Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju. Zauzvrat Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Elmedina Karišika i firme PLAZA GROUP u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika.

 

Također, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje je posjedovao on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

 

Inače, ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook