osnovci bez prva dva časa

Pismo ogorčenog oca: Preko leđa naše djece, štrajkovima odmjeravaju snage, da ne kažem nešto prostije...

Hronika16.04.24, 12:16h

Pismo ogorčenog oca: Preko leđa naše djece, štrajkovima odmjeravaju snage, da ne kažem nešto prostije...
Da li onda treba da svi rizikujemo svoje poslove, da se ugrožava čitav jedan sistem, kako bi se eto Sindikat obračunao sa Ministartvom i obratno? Ko će zastupati naše interese da dobijemo opravdane izlaze ili kako već?

 

 

Povodom zabrinjavajuće najave Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (Kantonalni odbor KS) da od sutra, 17. aprila, otpočinje dvomjesečni štrajk prosvjetnih radnika, na adresu redakcije DEPO Portala stiglo je pismo ogorčenog roditelja prvačića. 

 

Naime, najavljeni štrajk predviđa da učenici svih razreda osnovnih škola neće do kraja školske godine imati prva dva časa! Pismo uznemirenog roditelja objavljujemo u cjelosti u nastavku teksta:

 

-  Poštovani novinari, redakcijo, uređivači i ostali (da se niko ne uvrijedi)!

 

Ne znam kako drugačije reagovati, pa mi jedino pada na pamet na ovaj način, da pokušamo bar malo skrenuti pažnju, iskazati ogromno nezadovoljstvo, sa dešavanjima vezanim za konstantne štrajkove u prosvjeti, i sada već tradicionalno odmjeravanje snaga (da ne kažem nešto prostije) između Sindikata i Ministarstva. A sve preko leđa onih koji bi trebali kao u centru pozornosti – djece, pa onda preko leđa njihovih roditelja.


Naime, otac sam od ove godine prvačića u jednoj sarajevskoj školi, na području opštine Novo Sarajevo. Do sada sam ove vijesti iskreno pratio onako usput, ali me od ove godine prvi put dotiču direktno. Pa je malo i nevjerovatno, da osim negodovanja po raznim viber grupama, neke velike reakcije roditelja i nema. 


Bude tu i stav predstavnika vijeća roditelja istini za volju, ali mahom nadglasan suprostavljanim stranama, koje potpomognute političkim stankama i suprostavljenim politikama, da se ne lažemo, prave takav ambijent i dobijaju medijski prostor tako da se stav roditelja faktički i ne čuje, ne prenosi. Pri tome jasno zanemarujći one koji ujedno trpe i najveću štetu u svemu. Pa se onda čudimo na kraju krajeva kakva nam je omladina, šta nam se sve to po gradu dešava, a čemu smo sve svjedoci u posljednje vrijeme. Gospodo pogledajte se prvo u ogledalo malo!


Kako rekoh da sam vezan za prvačića, a kako se niko od novinara ne pozabavi malo ovom temom, te pogleda i sagleda reperkusije koje ova odmjeravanja imaju na samu djecu, da vam približim kako to izgleda bar ovako. 


Neko je donio plan i program, da djeca u prvom razredu imaju 3 časa dnevno. Ne ulazeći, niti problematizujući to, takvo je činjenično stanje. E sada, po drugi put u relativno kratkom roku, dolazi do problema i sa ova 3 časa dnevno. Pa dobijamo obavijest da djeca ne dolaze na dva već samo na 1 čas dnevno?!?!?!? 


E sad da li možete zamisliti šta djeca od 6 ili 7 godina starosti, u prvom razredu, mogu uopšte uraditi i naučiti na jednom času od 45 minuta dnevno?! I to tri dana. Da li iko provjeri kakve to posljedice ostavlja na njih već na samom početku? Da li je to ta briga za našu djecu, a na šta se poziva prilikom traženja podrške i razumijevanja od strane roditelja? 


Da li ima smisla i potrebe pisati da se i igraonica plaća na bazi 60 minuta, dakle više nego što će djeca provesti u školi?!


Da odemo i sad malo dalje, da li iko i iz Sindikata i iz Ministarstva pomisli kako je roditeljima ove djece, u smislu organizacije odvođenja i dovođenja djece u i iz škole. Treba li postavljati vijesti iz crne hronike, podsjećati da imamo vanredne skupštine KS po pitanju sigurnosti u gradu, da bi nekom pojasnili da objektivno djeca ovog uzrasta ne mogu ići sama u školu. Da li onda treba da svi rizikujemo svoje poslove, da se ugrožava čitav jedan sistem, kako bi se eto Sindikat obračunao sa Ministartvom i obratno? Ko će zastupati naše interese da dobijemo opravdane izlaze ili kako već?


Bilo bi još dosta toga za napisati, ali se nadam da će neko bar imati hrabrosti, odvojiti vremena, pa da obrati malo pažnje i na treću stranu, koja ovo već dugo trpi. Na kraju krajeva djeca su ta koja najviše ispaštaju. Da li ćete imati hrabrosti pa odmaknuti se malo od politika, od političara, od eventualnih i potencijalnih sponzora, pa bar ovu temu obraditi iz ugla onih koji najviše ispaštaju – iz ugla djece!!!

 

Da li je vrijeme da se više kaže DOSTA!

 

Da li je jedini način borbe obustavljanje i sjeckanje nastave, pri tome imavši u vidu skorije praznike kada opet nekih 4-5 dana neće biti nastave? Ima li ijedna institucija ovog Kantona, da ne kažem i drugih nivoa pa i Države, koja će ovo zaustaviti u interesu onih koji bi trebali biti u centru pažnje?! Ili ćemo nastaviti da se u narednim godinama pitamo šta nam se dešava po gradu, otkud ovo ovako, i što su nam rezultati loši na međunarodnim testiranjima?


Da li je vrijeme i da Vijeće roditelja nešto konkretnije poduzme, pa ako treba da i mi izađemo na proteste, te u ovom odmjeravanju snaga Sindikat/Ministarstvo, da i mi pokažemo našu?

 

Još jednom, u nadi da ćete izdvojiti bar malo vremena i posvetiti se ovome zasluženu pažnju,


Srdačan pozdrav,


Ogorčeni roditelj


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook