filmski režiser

U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Ostao je dosljedan pripovjedač antifašizma

Kultura13.04.24, 19:06h

U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Ostao je dosljedan pripovjedač antifašizma
U sklopu komemoracije prikzana je restaurirana verzija Bulajićvog klasika "Bitka na Neretvi" iz 1969., najskupljeg filma snimljenog na ovim prostorima


Veljko Bulajić nakon raspada Jugoslavije nije izdao svoje ideale za razliku od nekih drugih režisera iz istog perioda i ostao je dosljedan kao veliki pripovjedač antifašizma, istaknuto je danas na komemoraciji u Sarajevu za tog jugoslavenskog filmskog režisera.

 

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević izjavio je da je Bulajić odigrao jednu od presudnih uloga jer je zahvaljujući njegova četiri filma iz velikog opusa - "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Veliki transport" i "Bitka na Neretvi" - pokazao da Jugoslavija osim razvijene umjetničke kinematografije može imati i pravu filmsku industriju.

 

- On je fantastično baratao i umjetničkom kinematografijom i filmskom industrijom o čemu najbolje govori da je njegove filmove pogledalo 500 miliona ljudi - rekao je Lončarević.

 

Dodao je da je Bulajić filmovima "Uzavreli grad", "Pogled u zjenicu sunca" i "Veliki napon" pokazao da osim što je vrlo sposoban režiser, organizator i producent također i fantastičan autor.

 

Lončarević je istakao da je Bulajić ostavio nevjerovatan pečat u kinematografiji, iako je napravio svega 10 filmova što za prosjek jugoslovenskih režisera nije bilo puno.

 

U sklopu komemoracije prikzana je restaurirana verzija Bulajićvog klasika "Bitka na Neretvi" iz 1969., najskupljeg filma snimljenog na ovim prostorima. 

 

Veljko Bulajić je preminuo 2. aprila u 97. godini nakon kratke bolesti, a sahranjen je 9. aprila u Zagrebu, na groblju Mirogoj.

 

Filmsku režiju diplomirao je u Centro Sperimentale u Rimu 1959., a asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica nakon čega se vratio u Jugoslaviju.

 

Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valjadolidu i brojnih drugih priznanja.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook