DOKUMENTARNI ČETVRTAK/ ŽENA HRABROST

'Voljela sam ga, nadala se... Pita nije dobro pečena, pa ga to okine... Televizor je okrenut na krivo, razlog da me udari'

Mediji10.04.24, 17:40h

'Voljela sam ga, nadala se... Pita nije dobro pečena, pa ga to okine... Televizor je okrenut na krivo, razlog da me udari'
Gdje su dušebrižnici kad žene zbog batina obole, zašto je manipulacija kodno ime za nasilnika, da li će poslije oprosta jednog šamara doći i drugi, treći, peti, jer: "Pita nije dobro pečena, pa ga to okine. Sljedeći put ja ispečem dobro pitu, ali televizor je okrenut na krivo, pa je to razlog da me udari"

 

 

 

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se ciklus "Dokumentarni četvrtak". Proljetnu sezonu otvara dokumentarac Elme Kazagić "Žena hrabrost".


- Ja sam njega voljela. I na trenutke sam se uvijek nadala bit će bolje. Hajde eto, promijenio se, uspjet ćemo, uspjet ćemo…

 
Ovako svoju životnu priču otvara Suada pred kamerama Federalne TV u filmu "Žena hrabrost". Priča je to o trpnji dugoj 24 godine koja vodi iz Bihaća prema Austriji, o braku koji je bio sve samo ne normalan život, o noževima u spavaćoj sobi, o razbijanju pokućstva, o djeci koja su molila da prestane majčina višedecenijska šutnja o nasilju njenog supruga, o odgoju koji je snažniji od dobrog života u Austriji.


Dijelovi filma u kojima Suada, prvi put u javnosti, precizno svjedoči o višesatnom premlaćivanju i borbi za goli život teški su za čuti, ali su najbolja opomena djevojkama i ženama. Upućuju šta znači opraštanje nasilniku, pitaju gdje su dušebrižnici kad žene zbog batina obole, odgovaraju zašto je manipulacija kodno ime za nasilnika, da li će poslije oprosta jednog šamara doći i drugi, treći, peti, jer: "Pita nije dobro pečena, pa ga to okine. Sljedeći put ja ispečem dobro pitu, ali televizor je okrenut na krivo, pa je to razlog da me udari."


Dokumentarac u kojem će se brojne žene prepoznati, rađen da potiče istinu, da podstakne one koji trpe nasilje da ga i prijave.


Na filmu su radili snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo, i autorica Elma Kazagić

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook