CRVENI FESOVI, ZASTAVE I UNIFORME

Zukorlić o maršu zelenih košulja: Nisam remetilački, ja sam nezaobilazan faktor!

Hronika08.09.14, 13:02h

Zukorlić o maršu zelenih košulja: Nisam remetilački, ja sam nezaobilazan faktor!
Svaki narod ili zajednica imaju pravo na svoje simbole, boje, pa ako žele i uniforme, kao i svoje manifestacije. Odžačari, ljekari, portiri mogu da imaju svoje uniforme, a samo u slučaju Bošnjaka nastaje problem - kaže muftija Zukorlić

Muftija Muamer Zukorlić demantovao je optužbe da je tokom obilježavanja “Pohoda na Hadžet” u Novom Pazaru učenicima medrese dao uniforme da bi iscenirao problem. On je za “Naše novine” izjavio da su “crveni fesovi i zelena odjeća dio kostimografije kulturno-komemorativne manifestacije“.

 

- Nisam organizovao Hadžet da bih iscenirao problem i trgovao sa državom, to je budalaština onih koji stalno koketiraju sa vlastima – rekao je Zukorlić.

 

muftijin-odred

 

On je kazao da nije tačno da su na obilježavanju Hadžeta bili zloupotrebljeni učenici medrese, jer ona tek za nekoliko dana počinje sa radom.

 

- Ja nisam remetilački faktor, ali jesam nezaobilazan faktor – istakao je muftija.

 

Zukorlić je rekao da nema razloga za bijes i paniku dok se defiluje trgovima i ulicama, dodajući da oni koji to čine transparentno “ne kuju nikakve zavjere”.

 

Foto: Tanjug/Irfan Ličina

 

Ocjenjujući da su reakcije medija i pojedinih političara i analitičara “uglavnom neodmjerene i tendenciozne”, Zukorlić je kazao da je “očito da je defile mladića u kostimima postigao pun pogodak s obzirom na to da proteklih godina beogradski mediji o ovoj manifestaciji ni riječ jednu nisu izvjestili”.

 

- Svaki narod ili zajednica imaju pravo na svoje simbole, boje, pa ako žele i uniforme, kao i svoje manifestacije. Odžačari, ljekari, portiri mogu da imaju svoje uniforme, a samo u slučaju Bošnjaka nastaje problem – smatra Zukorlić.

 

Zukorlić je kazao da premijer Srbije Aleksandar Vučić, po onome što je dosad pokazao za ove dvije godine, ima šansu da bude prepoznat i od strane manjinskih naroda i zajednica, uključujući i Bošnjake, kao ozbiljan partner.

 

Muftija je ocijenio da je Vučić pokazao hrabrost i da ga to “u značajnoj mjeri povezuje sa Zoranom Đinđićem”.

 

- Čovjek koji ima snage da nadiđe lična mišljenja, partijske stavove i interese, ostavlja utisak da ima državničckih kapaciteta – naveo je Zukorlić, dodajući da je Vučić “pokazao da brzo detektuje probleme i da nije talac čak ni sopstvene ideologije u pogledu nastojanja da rješava velike probleme”.

 

zukorlic-muftijin-odred

 

Pristalice Islamske zajednice u Srbiji u četvrtak su u Novom Pazaru organizovale “Pohod na Hadžet” kojim su obilježili sedam decenija od strijeljanja Bošnjaka optuženih da su za vrijeme Drugog svjetskog rata sarađivali sa okupatorom.

 

Tokom trajanja manifestacije bilo je upadljivo prisustvo tridesetak ljudi u zelenim uniformama i crvenim fesovima koji su kroz grad prošli sa bošnjačkim i zastavama IZ.žž

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook