Foto / Muamer Zukorlić diže tenzije

'Muftijin odred' u zelenim uniformama marširao Novim Pazarom!

Hronika05.09.14, 13:51h

'Muftijin odred' u zelenim uniformama marširao Novim Pazarom!
Vjerski lider kroz Novi Pazar marširao sa više od sto srednjoškolaca, koje je opremio zelenim uniformama s grbom Sandžaka i crvenim fesovima!

 

 

Muftija sandžački Muamer Zukorlić, poznat po zapaljivim i separatističkim izjavama, ne prestaje da provocira i zastrašuje. On je juče u obilazak naselja Hadžet u Novom Pazaru, gdje su prije 70 godina strijeljani Bošnjaci, poveo više od sto pristalica obučenih u zelene uniforme s grbom Sandžaka i crvenim fesovima na glavi. Njegov odred mahom su činili srednjoškolci, učenici škole koja je pod Zukorlićevom kontrolom.


Da provokacija bude veća, među stradalima kojima je Zukorlić ukazao poštovanje je i Aćif-efendija Hadžiahmetović, koga istoričari smatraju odgovornim za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

 

zukorlic-muftijin-odred


- Zukorlićeve pristalice prošetale su centrom Novog Pazara i građani su ih, čim su ih videli, prozvali muftijin odred. U uniformama su učenici medrese koja je u okviru Zulorlićeve škole, grubo se manipuliše srednjoškolcima i od njih stvara Handžar divizija - tvrdi sagovornik Kurira koji je prisustvovao šetnji u Novom Pazaru.


Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbjednosti, kaže da ovim pitanjem treba da se pozabave službe bezbjednosti, koje bi utvrdile da li je riječ o militantnom okupljanju ili samo odavanju počasti strijeljanim Bošnjacima.

 

muftijin-odred


- To je potrebno jer je riječ o dijelu Srbije u kom postoje organizacije koje regrutuju mlade ljude za odlazak u rat u Siriji. Ne kažem da to radi Zukorlić, ali ipak neko regrutuje te mlade ljude za ratove. Dakle, potrebno je ispitati da li je to krajnje benigna stvar ili se možda iza toga krije nešto ozbiljnije - kaže Dragišić.

(Kurir-info.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook