Pripazite se

Svi je jedu, a ne znaju koliko šteti: Ova namirnica je gora i od šećera

Lifestyle03.08.25, 12:36h

Svi je jedu, a ne znaju koliko šteti: Ova namirnica je gora i od šećera
Iako tehnički nije šećer, maltodekstrin može naglo povisiti nivo šećera u krvi zbog vrlo visokog glikemijskog indeksa

 

 

Iako mnogi vjeruju da je šećer najštetniji za zdravlje, postoji jedan ugljikohidrat koji može biti još opasniji. Dr. Eric Berg, stručnjak za zdravlje, upozorava na ozbiljnu opasnost od maltodekstrina, koji može negativno utjecati na nivo šećera u krvi i smatra ga opasnijim od samog šećera.

 

Ketoza, stanje u kojem tijelo sagorijeva masti umjesto glukoze, donosi brojne zdravstvene koristi, poput mršavljenja, bolje kontrole šećera u krvi i smanjenog rizika od srčanih bolesti. Također je poznato da ketoza smanjuje osjećaj gladi, povećava nivo energije i poboljšava zdravlje kože. Dr. Berg ističe da je izbjegavanje maltodekstrina ključno ako želite održavati stabilan nivo šećera u krvi.

 

„Maltodekstrin je daleko opasniji od običnog šećera,“ kaže dr. Berg. „I dok šećer ima glikemijski indeks oko 65, maltodekstrin se kreće između 116 i 136 – što znači da ima još snažniji i štetniji utjecaj na nivo šećera u krvi.“

 

Skriveni dodatak u 'dijetalnoj' hrani

 

Maltodekstrin se često nalazi u dijetetskim i ‘bez šećera’ proizvodima, iako sadrži velike količine ugljikohidrata. Radi se o polisaharidu – vrsti ugljikohidrata koji se sastoji od više šećera, a često se proizvodi iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke.

 

Iako tehnički nije šećer, maltodekstrin može naglo povisiti nivo šećera u krvi zbog vrlo visokog glikemijskog indeksa. Ako je proizveden iz pšenice, može sadržavati i tragove glutena, što može predstavljati problem za osobe osjetljive na gluten ili oboljele od celijakije.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook