novi detalji

Je li na pomolu novi preokret u slučaju djevojčice Danke Ilić: Kriminolog ukazuje da se 'valja' nešto sumnjivo

Hronika09.05.24, 19:56h

Je li na pomolu novi preokret u slučaju djevojčice Danke Ilić:  Kriminolog ukazuje da se 'valja' nešto sumnjivo
Državno tužiteljstvo u Zaječaru potvrdilo je informaciju da su stigli prvi DNK testovi i da nema bioloških tragova dvogodišnje djevojčice Danke Ilić čiji je nestanak prijavljen 26. marta u Banjskom Polju kod Bora

Suprotno ranijim informacijama, prvi nalazi vještačenja pokazuju da nema bioloških tragova Danke Ilić u automobilu za koji se sumnja da je djevojčica njime ubijena. Advokat Marko Pantić kaže za da je cijeli slučaj na staklenim nogama i da bi policija trebala krenuti u unutarnju kontrolu, piše Vreme.

 

Državno tužiteljstvo u Zaječaru potvrdilo je informaciju da su stigli prvi DNK testovi i da nema bioloških tragova dvogodišnje djevojčice Danke Ilić čiji je nestanak prijavljen 26. marta u Banjskom Polju kod Bora.

 

Iz VJT-a u Zaječaru je potvrđeno da su vještačili oko 500 tragova pronađenih u službenom vozilu JKP "Vodovod" za koje se sumnja da su ih koristili D.D i S.J vršili su pregled odjeće i obuće osumnjičenih, predmeta i alata iz njihovih domaćinstava te tragova pronađenih na terenu. U toku je vještačenje GPS uređaja sa službenog vozila "Vodovoda" kako bi se utvrdili parametri kretanja osumnjičenih na dan nestanka Danke Ilić.

 

- U nalazima koji su stigli i koji su vještačeni nema bioloških tragova djevojčice. Ovo su DNK nalazi koje je vještačio Nacionalni kriminalističko-tehnološki centar i predstavljaju prve nalaze. Također, radi se samo o manjem dijelu uzoraka koji su poslani na vještačenje, tek se očekuju nalazi koji bi trebali stići s Biološkog fakulteta, znači stiglo je samo nekoliko izvještaja, a očekujemo i ostale - rekao je Miodrag Canović, tužitelj VJT. iz Zaječara.

 


Iako su mediji ranije objavili informaciju da su u službenom vozilu Vodovoda kojim su upravljala dvojica osumnjičenika pronađeni tragovi krvi dvogodišnje djevojčice, prvi rezultati vještačenja pokazuju da za sada još nema bioloških tragova Danke Ilić.

 

- Prve informacije koje su o tome stigle bile su iz policije. Dodamo li tome priopćenje policije da je jedan od svjedoka preminuo prirodnom smrću u postaji i rezultate vještačenja iz Beograda koji su pokazali da je bila nasilna smrt – to bi za početak moralo izazvati ozbiljne postupke unutarnje kontrole rada policije i smatram da bi se time trebalo pozabaviti i Tužiteljstvo u Zaječaru - smatra Pantić.

 

Sve to jako loše utječe na ugled i pridonosi još većem urušavanju povjerenja u te institucije koje je, nažalost, još uvijek na vrlo niskoj razini, ističe odvjetnik.

 

Zbog oprečnih informacija o tijeku istrage i činjenice da tijelo djevojke nije pronađeno ni nakon intenzivne pretrage terena, počele su stizati kritike na adresu srbijanske policije i tužiteljstva.

 

- Ozbiljan skandal. Širenje lažnih vijesti o pronalasku DNK male Danke, iznuđivanje priznanja, smrt osumnjičenika tijekom saslušanja... Postavlja se pitanje da li policija, kada ne može riješiti slučaj, iskonstruira zločin i nasumično pronalazi počinitelji kako bi pokupili lovorike?! - napisao je odvjetnik Vladimir Todorić na društvenoj mreži X.

 

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Vreme da sumnja u vjerodostojnost vještačenja uzoraka iz automobila.

 

- Jako se bojim tih prvih i kasnijih nalaza. To znači da su moguća svakakva ometanja. Kako je moguće da prvo vještačenje pokaže da ima tragova, a drugo da tragova nema? Ako drugo vještačenje, makar i preliminarno, pokazuje da tragova nema, kako da konačno pokaže da ih ima -  pita Radovanović.

 

Kriminolog dodaje da priznanja iznuđena nezakonitim sredstvima ne vrijede na sudu.

 

- Često imamo situaciju da policija protuzakonitim sredstvima iznuđuje priznanje. Tada osumnjičeni priznaju djelo, a kasnije to povuku na sudu. To je gotovo redovita pojava u kaznenim procesima kod nas - ističe Radovanović.

 

Nastavak teksta čitajte na linku.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook