ODGOVOR NA OPTUŽBE

Šta je Aljoša Čampara znao, dok je bio ministar MUP-a FBiH, o ugovoru sa firmom Gordana Memije 'Foto ART'?!

Front06.05.24, 19:23h

Šta je Aljoša Čampara znao, dok je bio ministar MUP-a FBiH, o ugovoru sa firmom Gordana Memije 'Foto ART'?!
Istrage apsolutno ne znače ništa. Mislim da danas imate istrage preko 1.000 ljudi, tako da su to sve laži i insinuacije koje traju duži niz godina. Ali ako misle da se neću boriti, grdno se varaju - poručuje Čampara

 

 

Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i člana Naroda i Pravde, odbacio je optužbe da je dok je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova FBiH povjerio posao kompaniji Foto ART, koja je u vlasništvu Gordana Memije, koji trenutno ima status osumnjičenog u akciji "Crna kravata 2".


Čampara je u razgovoru za N1 kazao kako je ugovor “naslijedio od svoga prethodnika” i da u tom trenutku nije znao da SIPA istražuje Memiju, kojeg tada “nije ni znao”.


Dodao je kako je Foto ART, pored FUP-a, sklopio ugovor sa “stotinama federalnih institucija”.


Bivši ministar je također komentarisao hapšenje v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića zaključivši da tužilac nije smio vjerovati svjedocima koji su ga “slagali i dezavuisali”. Čampara se u emisji Dan uživo na N1 osvrnuo i na optužbe suspendovanog načelnika uniformisane policije Zorana Čegara.


Posljednjih dana imputira vam se da ste vi, dok ste obavljali funkciju ministra unutrašnjih poslova FBiH, povjerili posao kompaniji Foto ART, koja je u vlasništvu Gordana Memije, koji trenutno ima status osumnjičenog u akciji “Crna kravata 2”. Tačnije 2016. godine navodno ste potpisali ugovor s Memijinom firmom, koja do danas održava web stranicu federalnog MUP-a, a kojeg su u tom preiodu istraživali i SIPA i Tužilaštvo zbog pranja novca i povezanosti sa narko kartelom Tito i Dino. Ima li istine u ovome?


- Naravno da nema istine, čista je laž da sam prvi potpisao ugovor sa Foto ART-om. Ja sam to naslijedio od svoga prethodnika. Ima mnogo institucija koje su također potpisale ugovor sa Foto ART-om. To imputiraju određeni pojedinci, ne želim da im spominjem imena, koji na svaki mogući način pokušavaju spomenuti mene i moga brata (Dubravko Čampara, državni tužilac). Čak spominju i moju majku, kažu da su je prisluškivali, njoj je 75. godina, prije 10 godina otišla je u penziju. On to ima podatke zajedno sa svojim nalogodavcem Osmanom Mehmedagićem i predsjednikom Suda BiH (Ranko Debevec). To su sve lični obračuni gdje pokušavaju na neki način doći do nečega. Ja im poručujem da se džaba trude.


Kazali ste da ste naslijedili taj ugovor sa Foto ART-om?


- Ja sam ga naslijedio i ja ga ne provodim, to rade komisije. Ti ugovori (sa Foto ART-om) pravljeni su sa stotinama federalnih institucija.


SIPA je 2016. podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Memije i Alema Hodovića zbog sumnje na pranje novca? Jeste li znali tada za istragu protiv Memije?


- Istrage su tajne, na žalost – neki novinari znaju kad se provode istrage. Aposlutno nisam znao, niti znam čovjeka iz tog perioda. Istrage apsolutno ne znače ništa. Mislim da danas imate istrage preko 1.000 ljudi, tako da su to sve laži i insinuacije koje traju duži niz godina. Ali ako misle da se neću boriti, grdno se varaju. Apsolutno podržavam rad tužilaštava i sudova, ali moraju postojati standardi. Standard nije insinuacija, kada vam neko kaže da je nešto čuo. Vidite da su direktora FUP-a (Vahidin Munjić) zatvorili zato što je neko rekao, ljudi na Skyju, da nisu proveli internu kontrolu i istragu, a on je to uradio. Da je tužilac vidio taj dokument, svi znamo da je istraga utvrdila da su uniforme kupljene od sarajevske firme i da je bilo u skladu sa zakonom, nemate to na web stranci ali imate na drugim portalima… Ovdje je sve obavijeno velom tajne. Mislim da su svjedoci potpuno slagali tužioca. Sud je ovdje najvažniji i oni su to fino razmotrili i rekli da ovdje nema osnova sumnje.


Neki od pripadnika FUP-a pušteni su da se brane sa slobode, između ostalih direktor FUP-a Vahidin Munjić i komandant specojalne jedinice Mustafa Selmanović. Ministar Ramo Isak im je pripredio doček. Je li ovo primjereno i da li je ovo uticaj na istragu?


- Mislim da nije uticaj i mislim da nije primjereno da se direktor FUP-a hapsi sa kamerama. Ne možete hapsiti ljude bez ikakvih dokaza.


Dakle, podržavate doček policajaca?


To što su ih dočekali bilo je iz razloga što su bili svjesni da nije bilo nikakvih dokaza - rekao je Čampara, a ostatak razgovora za N1 možete pročitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook