Svaka regija (ako ne i svako selo) u Italiji ima svoje specijalitete. Međutim, ako nemate novca za proputovanje, posjetite barem Rim, jer ćete u prijestolnici dobiti dobar “presjek” italijanske kuhinje. Evo šta tom prilikom treba da probate
Pizza Bianca (Bijela pica)
Ovaj brzi zalogaj tipičan je za Rim i može se naći u mnogim pekarama u gradu. Reč je o tijestu za picu bez previše dodataka. Uglavnom je začinjeno samo s krupnom solju, ali može, poput foccacie, imati i drugih dodataka, ali znatno manje nego pica. Za bijelu picu je bitno da tijesto bude lagano, prozračno, hrskavo i slano.
![]()
Fritti
Pržena hrana omiljena je u gotovo cijelom svijetu, a Rimljani su prženje hrane podigli na novi nivo. Probajte prženi slani bakalar, tikvice, morske plodove, kuglice od riže...
![]()
Carbonara
Tjestenina Carbonara toliko je popularna, da ste je vjerovatno već jeli mnogo puta. Ipak, ako je niste probali u Rimu, moglo bi se reći da je niste probali uopšte. Ako vam na pomen tjestenine s jajima, sirom i slaninom kreće voda na usta, svakako posjetite neki od restorana u centru Rima ili četvrti Testaćio i uživajte.
![]()
Quinto Quarto (peta četvrtina)
Italijani, majstori kulinarstva, i od iznutrica i ostataka mesa uspjeli su da naprave pravu gozbu. Radnici u klanicama u 20. vijeku dio plate dobijali su u mesnim ostacima i iznutricama koje, kada se izmjere, teže kao i četvrtina životinje od koje potiču, pa su tako dobili naziv “peta četvrtina”. I 100 godina kasnije jela koja su pravljena od “pete četvrtine” i dalje omiljena u Rimu, a neka od najpopularnijih su: “Trippa alla Romana” - škembići s bogatim umakom od paradajza i ovčjim sirom, “Coda alla vaccinara” - bikov rep koji se satima kuhao u sosu od paradajza ili u bazi od čokolade, “La pajata” - iznutrice mlade teladi poslužene sa sosom od paradajza i tjesteninom rigatoni.
![]()
(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook