Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

SAZNAJTE: Da li vam se dogodio emocionalni seks?

Četvrtak | 14.06.2012.

Emocionalni seks – to je kad stalno mislite o kolegici s posla, šaljete dvosmislene SMS poruke i sate provodite u chatu s osobom s kojom niste u vezi. Umirujete se spoznajom da je to prijateljstvo u kojem nema seksa, ali to je samoobmana

sex-sek-1

Početak je uvijek bezazlen. Sprijateljite se sa seksi suradnicom i usput vam je da je nakon posla vozite kući. Na Facebooku se sprijateljite s bivšom djevojkom i počnete se intenzivno prisjećati prošlih dana. Uskoro shvatite da svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom. Potpuno vas obuzima. Ni o čemu drugome više ne mislite i osjećate kako vam srce jače lupa kada vidite njezin SMS. Nakon dugog vremena, osjećate se puni života.

No, postoji mali problem. U braku ste ili u dugotrajnoj vezi, niste bez obaveza. Sami sebe smirujete konstatacijom da to nije prevara, nego samo običan chat, nema tu seksa, samo ste prijatelji.

Ipak, nije to baš tako. Ok, nema seksa. Ili, JOŠ UVIJEK nema seksa. Ali imate emocionalnu vezu, koja može biti puno intenzivnija, senzualnija i zavodljivija od samog fizičkog seksa. To što vam se događa nazovimo – emocionalni seks.

Što je emocionalni seks?

Emocionalni seks je prijateljstvo koje se pretvorilo u odnos koji proizvodi osjećaj identičan romantičnoj ljubavi. Može se manifestirati na niz različitih načina – emocionalno, čežnjom, verbalno ili virtualno. Prijateljstvo se pretvara u emocionalni seks kada – pri pomisli na drugu osobu – naše žlijezde luče hormone koje stvaraju osjećaj ugode, zaljubljenosti. Kontakti s tom osobom polako se pretvaraju u neku vrstu ovisnosti.

Svi ti uskomešani osjećaji ne znače ono što ćete vjerojatno pomisliti – da vas je sudbina napokon navela na osobu koja vam je suđena, na ljubav vašeg života. To samo znači da je vaš mozak pod utjecajem hormona ljubavne ugode. Biokemičari su došli do zaključka da je učinak te kemije dvojak – ona nastaje kao reakcija na osobu i istodobno pojačava veze s njom. To se posebice odnosi na žene, koje proizvode više oksitocina – hormona koji stvara osjećaj privrženosti drugim osobama.

Ali osjećaj koji hormoni proizvode toliko je ugodan da je teško čak i zamisliti da biste mogli prekinuti kontakt s takvim 'prijateljem' ili 'prijateljicom'.

Prije negoli se upustite u neki rizik – naprimjer, prije nego odlučite okončati svoju stabilnu, dugotrajnu vezu i započeti stvarni odnos s novim partnerom ili partnericom – važno je shvatiti što vam se zapravo događa.

Je li vaša platonska veza prešla granicu?

Ogromna je razlika između platonskog prijateljstva i odnosa koji je prešao granicu i prešao u sfere emocionalnog seksa. Prijateljstvo nema u sebi seksualne kemije ili privlačnosti. Svakako volite svoje prijatelje, ali o njima potajno ne maštate. Sve je jasno i otvoreno. Vaš stvarni partner može vam se u svakom trenutku priključiti.

Nasuprot tome, emocionalni seks mnogo je tajnovitiji i odvlači vam pažnju s vaše stvarne veze. Ako vodite tajne razgovore u kojima govorite stvari koje bi trebao znati samo vaš stvarni partner, ili šaljete kasnonoćne SMS poruke ('samo da znaš da mislim na tebe'), onda to više nije nevino prijateljstvo. Ako se uhvatite u seksualnim maštarijama o 'prijatelju' ili 'prijateljici', ušli ste u sfere emocionalnog seksa.

Možete koliko hoćete tvrditi da ste samo prijatelji na Facebooku, ili da je to samo nedužni flert, ali činjenice govore da ste dobili sve upozoravajuće signale da ste prešli tanku crtu koja vas dijeli od potencijalno opasnog odnosa.

 

Tportal.hr, DEPO-BL!N/đk

Poveži preko
comments powered by Disqus

Zabava

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

73134
Body Complete