FOČA

Smijenjen odbor za izgradnju hrama na čelu s Krsmanovićem

Arhiva10.06.10, 10:23h

Odbor za izgradnju Svetosavskog hrama u Foči, na čijem čelu je načelnik ove opštine Zdravko Krsmanović, razriješen je u utorak na zahtjev mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Hram Sveti Sava - FočaJerej Nenad Tupeša dobio je od mitropolita ovlašćenje da sazove stari odbor, kome nije prisustvovao predsjednik Krsmanović i da im se, kako piše u pismu, „na svemu dosadašnjem zahvali“. U pismu se navodi da će Tupeša preuzeti brigu o izgradnji hrama.

- Ja ne znam za razloge, ali je na nama da se svega rečenog pridržavamo - rekao je Tupeša nakon što je pročitao pismo.

U pismu se sugeriše da se što prije izabere novi odbor, u koga bi, kako se navodi, ušli svi fočanski sveštenici i đakoni, ali i „dobri i čestiti ljudi, koji dolaze na bogosluženje“.

Vladika Nikolaj je u pismu zahvalio na pomoći Vlade RS, koja će uplatiti novac za gradnju hrama. To je, prilikom nedavne posjete Foči, mitropolitu obećao premijer Dodik, koji je, nezvanično saznajemo, postavio i uslov da gradnju nadzire novi odbor. Ove špekulacije je indirektno potvrdio i protojerej-stavrofor Danilo Crnogorac.

On je Krsmanoviću prenio i mitropolitov zahtjev da stari odbor izmiri stare dugove, koji iznose skoro 300.000 KM, sa čim se Krsmanović složio.
Mitropolitovo pismo crkvenoj opštini fočanskoj naišlo je na protivljenje i žestoku reakciju članova starog odbora.

Mićo Vilotić, predsjednik Crkvene opštine, tvrdi da će ovaj potez, koji je rezultat lične netrpeljivosti, dodatno usporiti izgradnju hrama, koja je stala ove zime, zbog nedostatka novca. Član odbora Miloš Lazović pozvao je mitropolita da mu odgovori ko gradi crkve, „narod dobrovoljnim prilozima, ili politički moćnici narodnim parama?“.

Krsmanović sumnja da nalog za smjenu odbora potiče od crkvenog lica.

- Radi se o tome da 700.000 KM treba da dođe od Vlade RS i mi nemamo ništa protiv toga, samo neka se hram gradi - kazao je Krsmanović.

U Foči se spekuliše da je sukob između mitropolita i načelnika počeo prije dvije godine, poslije održavanja donatorske večere, na kojoj je bilo prikupljeno skoro milion maraka, a na račun odbora je uplaćeno svega 100.000 KM.
(BLIC.RS, BLIN/tg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook