FOTO/STARA BOSANSKA VJEROVANJA

Zapalili Babu Jagu da otjeraju zimu i sve loše iz prethodne godine

Arhiva21.03.12, 13:45h

Rodnovjernici u Bosni i Hercegovini, okupljeni oko udruženja za promicanje starih narodnih običaja i vjerovanja - "Svaroži krug", obilježili su jučer prvi dan proljeća

Proslava dolaska proljeća1

Tradicionalno, kako se nekad na ovim prostorima činilo (a i danas se čini u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine), simbolično je otjerana zima - spaljena je lutka koja simbolizira zimu, boginja zime Morana, odnosno Baba Jaga. Sa njom, spaljuje se ne samo zima, već i sve ono loše što je bilo u protekloj godini.

Nakon toga, dolazak proljeća pozdravljen je paljenjem proljetnog krijesa.
Proslava dolaska proljeća2

Iz udruženja "Svaroži krug" se nadaju kako će ovakvi događaji uskoro postati masovniji, a kako bi se stanovništvo Bosne i Hercegovine, upoznali sa svojim starim običajima, još iz paganskih vremena, a koji svoje korijene imaju čak i danas u praksi sve tri dominantne religije u Bosni i Hercegovini.

Proslava dolaska proljeća3-  Isticanjem i očuvanjem starih narodnih vjerovanja, nema se za cilj omalovažavati ijedna današnja religija, već probuđivati se svijest o prirodi, ekologiji, ali i ljubavi jednih prema drugima, jer - svima nama danas, bez obzira koje smo nacionalosti, etniciteta, odnosno religije, ovi su običaji su ono zajedničko koje nosimo u sebi - navodi se u saopštenju udruženja.

(DEPO PORTAL, BLIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook