BEHMEN

Rekonstrukcija i izgradnja žičare trebala bi početi polovinom 2012, a završiti 2013. godine

Arhiva26.12.11, 14:46h

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen zadovoljan je što je i pored nepovoljnih ekonomskih kretanja u društvu Grad uspio održati vlastite kapitalne projekte koje u kontinuitetu realizira od 2009., a na novogodišnjem susretu s novinarima iznio je i planove za narednu godinu

alija behmen press naslovna

o njegovim riječima, u vremenu koje dolazi posebno se treba angažirati na stvaranju uvjeta za zapošljavanje mladih ljudi jer je to preduvjet za prosperitetnu BiH. U vezi s tim apelirao je i na sve nosioce vlasti da se više angažiraju na stvaranju pozitivnog ambijenta koji će omogućiti razvoj ove države te građanima osigurati život na nivou približno onom u razvijenim državama.

Među kapitalnim projektima Grada u ovoj godini gradonačelnik Behmen izdvojio je onaj koji se odnosi na revitalizaciju trebevićke žičare. Istaknuo je da bi do proljeća trebalo da bude završeno čišćenje trase. Završen je elaborat o geološkim ispitivanjima i geodeziji. Rekonstrukcija i izgradnja žičare trebalo bi početi polovinom naredne godine, a završetak i stavljanje žičare u funkciju  2013. godine.

Planirano je da trebevićka žičara vozi dosadašnjom relacijom od Bistrika (583 m.n.v.) do Vidikovca (1.160 m.n.v.). Projektom je predviđeno šest sjedećih kabina koje bi za sat vremena mogle da prevezu 1.200 osoba. Planirano je da umjesto ranijih osam bude postavljeno 13 stupova, a razlog je što će donirane kabine biti teže, a i brzina veća.

U ovoj godini uspješno su izvođeni radovi i na realizaciji treće faze obnove Vijećnice. Planirano je da do kraja maja naredne godine  bude završena kompletna treća faza obnove. U  okviru te faze trebalo bi da bude završena fasada sa svim restauriranim vanjskim elementima.

"Izvođač koji bude odabran putem tendera, koji je raspisala Delegacije EU u BiH, trebalo bi u februaru da počne  rekonstrukciju enterijerijera. S obzirom na to da je rok za izvođenje te četvrte faze 24 mjeseca, kompletan završetak "Vijećnice" očekuje se početkom 2014.", kazao je Behmen.

U dijelu ovogodišnjih aktivnosti Grada Behmen je, na novogodišnjem presu, izdvojio i Program pomoći porodiljama/majkama s djecom, u okviru kojeg je od 2009. do 2011. pomoć u vidu porodiljskih naknada primilo 14.290 porodilja. Samo u ovoj godinu za tu namjenu utrošeno je 1.500.000 KM.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook