USPJEŠNO ZAVRŠENA AKCIJA SPAŠAVANjA

Ljekari se bore za život slovenskog paraglajderiste

Arhiva30.10.11, 15:15h

Akcija evakuacije povrijeđenih slovenačkih turista iz minskog polja na vrhu Košuta, na Jahorini, uspješno je završen i svih pet lica je spašeno, potvrdio je Srni rukovodilac Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem

paraglajder/ FOTO: AVAZ

Foto: Dnevni avaz

On je precizirao da su trojica Slovenaca bila u bezbjednoj zoni, a dvojica u zoni minskog polja, od kojih je jedan zadobio teške povrede donjih ekstremiteta i helikopterom EUFOR-a je transportovan do zdravstvene ustanove.

Nakon što je deminerski tim uspio da deminira dio terena kako bi se moglo pristupiti akciji spašavanja povrijeđenog, kaže Kalem, pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina i Civilne zaštite Republike Srpske uspjeli su da priđu povrijeđenom, pruže mu prvu pomoć i izvuku ga na bezbjedno.

- Polomljene su mu obje noge i krvario je. Pružili smo mu prvu pomoć i izvukli na bezbjedno, a onda je sanitetom Doma zdravlja Pale transportovan do helikoptera EUFOR-a koji ga je odvezao do prve zdravstvene ustanove- rekao je Kalem i dodao da su drugog nepovrijeđenog Slovenca koji je bio u zoni minskog polja izvukli pripadnici EUFOR-a.

On je rekao da je, nakon dobijene informacije da je slovenački paraglajderista uletio u minsko polje i da je teško povrijeđen, odmah alarmirao kompletnu Gorsku službu spašavanja Jahorina, te pozvao Republičku upravu Civilne zaštite i načelnika Civilne zaštite Pale, dok je EUFOR odmah ponudio svoje helikoptere, koji su došli na lice mjesta.

Kalem je pohvalio Republičku upravu Civilne zaštite i deminerski tim koji je uspio da deminira dio terena kako bi spasioci mogli bezbjedno da priđu do povrijeđenog. 

Kako javlja Dnevni avaz povrijeđeni Slovenac Š. V. (28) dovezen je helikopterom EUFOR-a oko 17.50 sati u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Slovenac je životno ugrožen usljed teških povreda donjih ekstremiteta zadobivenih nakon aktiviranja mine.

- Njegovo zdravstveno stanje je izuzetno teško. Dovezen je u stanju šoka, rađena je reanimacija, nakon čega je odveden u operacionu salu. Daju mu se plazma i krv. U pitanju su teške eksplozivne povrede - kazala nam je Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

(SRNA, DEPO PORTAL/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook