DEPO TV NA UVIĐAJU

Kako su Radžo i 'borci' dostojanstveno demolirali Vladu FBiH

Arhiva22.04.10, 11:59h

Ekipa DEPO portala bila je u zgradi Vlade Federacije BiH dan nakon jučerašnjih nereda, u toku uviđaja koji su vršili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije. POGLEDAJTE VIDEO PRILOG i FOTOGALERIJU!

Zgrada Vlade FBiH

-Nakon što su sinoć završeni neredi ispred zgrade Vlade FBiH, službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije su trakama obilježeli mjesto događaja. Jutors kada su se stekli uvjeti za vršenje uviđaja, službenici su otišli na lice mjesta, rekao je Feni glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu također je bio na licu mjesta i vršio uviđaj, potvrđeno je u ovom tužilaštvu.

Zvanični podaci o pričinjenoj materijalnoj šteti još nisu poznati, ali je već sada izvjesno da će protiv više desetina osoba, koje su jučer sudjelovale u demoliranju, biti podnesene kaznene prijave. Izvjesno je i da će jedno od kazneniih djela za koje će se teretiti izgrednici biti atak na ustavni poredak, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

Zgrada Vlade Federacije BiH jučer je gorjela - prosvjednici su zapalili recepciju i nekoliko ureda. Fasada i prozori su skoro potpuno uništeni, čupali su i klima uređaji, a samo pukom srećom nitko nije poginuo. Više od 60 osoba je hospitalizirano u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

UHAPŠENO ŠEST IZGREDNIKA U PROTESTIMA ISPRED ZGRADE VLADE FBiH

Policija je uhapsila šest osoba za koje postoji osnov sumnje da su jučer za vrijeme održavanja protestnog okupljanja  članova boračkih organizacija ispred zgrade Vlade FBiH u vremenu od 10 do 19 sati narušile javni red i mir oštećenjem tuđe stvari.

Uhapšeni su B. S. (24), R. H. (18), B. Z. (37), Š. K. (36), H. N. (20) i B. D. (22), svi nastanjeni u Sarajevu.

Jučerašnjim protestima prisustvovalo je oko 10.000 ljudi.

Jučerašnji prosvjed, koji je zakazan zbog nezadovoljstva članova braniteljskih udruga Vladinim odnosom spram njih, potpuno je izmakao kontroli i prerastao u nerede s teškim posljedicama. Niko ne preuzima odgovornost, a niko se nije ni ogradio od jučerašnjih dešavanja ispred Vlade FBiH. Za ovakav vandalizam netko mora odgovarati. Prije svih, organizatori ovoga skupa, ali i četiri vladajuće stranke: SDA, Stranka za BiH, HDZ 1990 i HDZ BiH, koje čine Vladu, čija je zgrada zapaljena i kamenovana, a policija napadnuta.

Povodom protesta oglasila se i Ambasada SAD-a.

- Iako snažno podržavamo pravo svih da izražavaju stavove, jučerašnji protesti ispred zgrade Vlade Federacije BiH su se pretvorili u nepotrebno nasilje - rečeno je Feni u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, povodom protesta boračke populacije koji su jučer prerasli u nerede.

Potvrdili su da je u neredima i imovina Ambasade SAD-a, koja je neposredno uz zgradu Vlade FBiH, bila uništena.

U američkoj ambasadi duboko žale što su mnoge osobe bile povrijeđene, a imovina uništena te izražavaju nadu da će se povrijeđeni brzo i uspješno oporaviti.

Također, Ambasada SAD-a izražava zahvalnost kantonalnim i federalnim policijskim snagama na njihovim naporima da zaštite živote i imovinu.

(FENA, DEPO, BLIN/eb)

VEZANI ČLANCI

DEPO TV NA BORAČKIM PROTESTIMA: Gorjela zgrada Vlade, desetine povrijeđenih

PREMIJER MUJEZINOVIĆ ZA FTV: Ovo nisu borci, ovo je nekontrolisana rulja!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook