DEPO TV NA BORAČKIM PROTESTIMA

Gorjela zgrada Vlade, desetine povrijeđenih

Arhiva21.04.10, 16:45h

U popodnevnim satima borci, koji od 12 sati protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, su ušli u otvoreni sukob sa policijom. Sva stakla i fasada na zgradi Vlade su uništena. Prosvjednici su se razišli.

protesti boraca

Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a potvrdila je da je trenutno primljeno 60 povrijeđenih, srećom sa lakšim ozljedama, dok je jedan pacijent na neurohirurgiji i trenutno je u toku operacija jer je povrijeđeni zadobio frakturu lobanje.

- Većina povrijeđenih uglavnom se žale na oči, zbog upotrebe suzavca. Svi će oni ići kući. Smrtnih slučajeva kod nas nije bilo - izjavila je Jandrićeva.

Među demonstrantima se špekuliše da je jedan policajac smrtno stradao.

Ovu informaciju ipak nije potvrdio ni KCUS ni Hitna pomoć koja se nalazila na licu mjesta.

Također, među povrijeđenima su i nekoliko novinara i fotografa.

 

 

Inače, protesti boračkih udruženja, koji su počeli u 12 sati i 5 minuta ispred Vlade FBiH u Sarajevu, eskalirali su već u prvim minutama, borci su probili zaštitnu ogradu, a policija je upotrijebila suzavac.

Kako je i najavljeno okupilo se više hiljada pripadnika boračke populacije i pristiglo na desetine autobusa iz cijele FBiH.

To je izazvalo novi revolt okupljenih demostranata te se u narednim trenucima situacija otela kontroli. Iz mase demonstranata bačeno je desetak predmeta, flaša ili kamenja na zgradu Vlade, a čule su se i dvije eksplozije, najvjerojatnije uzrokovane policijskim topovskim udarom. Demonstranti su dali i ultimatum premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću da im se obrati do 13 sati, što se nije desilo, nakon čega su okupljeni obaviješteni da im se ni u narednom periodu niko neće obraditi. Prema nezvaničnim informacijama, premijer Mujezinović uopće se ne nalazi u Sarajevu. 

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Dževad Radžo izjavio je okupljenim novinarima pred zgradom Vlade FBiH oko 17 sati da dogovor s Vladom nije postignut kako su to ranije nezvanično objavili pojedini mediji.

Prosvjednici, predstavnici boračke populacije, potvrdili  su da pred Vladom ostaju do daljnjeg, a još jedan suzavac bačen jemeđu demonstrante oko 18 i 30.

- Ovi što bacaju kamenje ne pripadaju boračkoj populaciji. Ovo su ubačeni ljudi koji traže nasilje jer zgrada vlade nikom nije kriva. Ako isplatimo potraživanje boraca to će ići na štetu penzionera. Mi jednostavno nemamo odakle isplatit taj novac - izjavio je premijer Mujezinović za Federalnu televiziju.

UPOZORENJE DEMONSTRANTIMA

Organizatori današnjih protesta boračke populacije ispred zgrade Vlade Federacije pozvali su demonstrante da se suzdrže od svega što im može nanijeti štetu, pa tako i od ponašanja koje ih može onemogućiti u ostvarivanju njihovih prava.

Ova poruka je upućena nakon ranijih incidenata kada su pojedinci iz mase bacali kamenje, flaše i druge predmete na zgradu Vlade.

Organizatori su upozorili da demonstranti svoje zahtjeve neće moći ostvariti na ovakav način

Podsjećanja radi, borci zahtijevaju poništavanje izmjena i dopuna seta boračkih zakona, odnosno usvajanje zakona o općem cenzusu za sve proračunske korisnike.

A na zahtjev temeljnih braniteljskih udruga Vlada Federacije BiH je na žurnoj telefonskoj sjednici jučer donijela Uredbu o prihodovnome cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja. Njome se utvrđuje visina prihodovnoga cenzusa u iznosu od dvije i pol prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u prethodnoj godini.

Također je regulirano da će Vlada FBiH vršiti redovitu analizu primjene i određivati prihodovni cenzus i prihodovni prag, vodeći računa da ne bi više od 20% korisnika ostalo bez naknade. Navedena uredba ima privremeni karakter i primjenjivat će se od 1. svibnja ove godine, do početka primjene Zakona o prihodovnome cenzusu.

TRAVNIK: ODRŽANI PROTESTI BORAČKIH ORGANIZACIJA

Protestnim skupom ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) više od 300 pripadnika boračkih udruženja i organizacija iz općina tog kantona podržalo je zahtjeve organizatora centralnog protestnog skupa u Sarajevu. S protesta u Travniku upućena  je poruka nadležnim vlastima na svim nivoima da boračke organizacije neće odustati od svojih prava i da će se svim raspoloživim sredstvima boriti za poboljšanje statusa u društvu.

Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza RVI SBK-a, naglasio je osnovne razloge organiziranja boračkih protesta a u kakvom su materijalnom položaju bivši borci Armije RBiH i njihove porodice najbolje govore riječi pojedinih pripadnika boračkih udruženja da “ni u snu nisu mogli sanjati da će doživjeti bijedu i neimaštinu koja im je davno došla dogrla”.

(DEPO, BLIN/eb)

Vezani tekst: Ovo nisu borci, ovo je nekontrolisana rulja!

BRANITELJI BLOKIRALI MAGISTRALNU CESTU M-17

Braniteljske organizacije proistekle iz Armije BiH i Domovinskog rata blokirali su danas od 10.5 do 11 sati Magistralnu cestu M-17 u mjestu Salakovac i lokalnu cestu Mostar - Nevesinje u mjestu Dračevice te u Mostara organizirale mirne prosvjede.

 Prosvjedi su organizirani kako bi se pružila podrška centralnom mirnom prosvjedu braniteljskih organizacija, koji se danas održava u Sarajevu.

 Na četiri mjesta na području Mostara, gdje su se održavali prosvjedi, okupilo se po stotinjak prosvjednika.

 Po riječima predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Hercegovačko-neretvanske županije Semira Drljevića, cilj je današnjih prosvjeda sprječavanje namjere vlasti da u potpunosti ukine primanja za demobilizirane borce, da ukine naknade invalidima ispod 60 posto invaliditeta koji ne rade te da umanji ostale naknade.

 "Branitelji već dugo gube svoja zaslužena prava, tako da je već od 1996. godine do danas preko 25 000 naših branitelja umrlo ili na neki drugi način izašlo iz prava ostvarivanja novčanih naknada", kazao je predsjednik mostarske HVIDR-e Zoran Zovko.

Inače, dva autobusa s braniteljima iz Mostara otišli su na današnje prosvjede u Sarajevo.

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook