BITKA KOD BILEĆE

Obilježena zaboravljena pobjeda

Arhiva27.08.11, 18:43h

Članovi pokreta Praskozorje, danas su, 27.08.2011. godine, na 623, godišnjicu od bitke kod Bileće, mirnom povorkom kroz ulice Sarajeva građane podsjetili na ovu značajnu, ali nažalost zaboravljenu bitku za Bosnu i Hercegovinu, koja je, tada, zahvaljujući vojvodi Vlatku Vukoviću porazila brojniju i nadmoćniju Osmansku silu, te tako Kraljevini Bosni osigurala još 80 godina nezavisnosti, slobode i postojanje kao nezavisna i samostalna kraljevina.

bitka na kosovu

Dijeleći letke sa informativnim materijalom o bitnosti ove bitke i sjećanje na zajedničku prošlost naroda Bosne i Hercegovine u borbi protiv zajedničke opasnosti, trebalo bi premostiti razlike i ukloniti barijere među narodima Bosne i Hercegovine. Članovi Praskozorja poručuju da definisanjem odrednice zajedništva, možemo spoznati ne samo značaj ove i sličnih bitaka, već i kontinuitet naroda na ovim prostorima, koji je uvijek bio jedno, bez obzira na religijsku pripadnost, kao i istorijski kontinuitet i postojanje države Bosne i Hercegovine.

"Iako je prvobitno bilo planirano da se ide na mjesto gdje se bitka održala, do ideje odlaska na nekropolu Boljuni, gdje je sahranjen vojvoda Vuković, kako je Praskozorje neformalan pokret, te su izvor naših finansija lična ulaganja članova, zbog novčanih razloga, to nismo mogli učiniti. No, nismo željeli da ova ideja propadne. Tako, smatramo da je ovakav vid sjećanja na ovu važnu bitku bio pun pogodak, naročito ako uzmemo u obzir da se ovo organizuje po prvi put (ako ne i u historiji). To možemo vidjeti i po reakciji (su)građana koji su se zanimali za našu povorku i info letke koje smo dijelili, a neki su tražili i informaciju više. Ovakvu tradiciju ćemo održati", poručuju iz Praskozorja.

Bitka kod Bileće se odigrala 1388. godine, kada su se osmanlijski pljačkaški odredi predvođeni Lalom Spahić sukobili sa odredima bosanske kraljevine koje je predvodio Vlatko Vuković zajedno sa Radić Sankovićem. Iako su Osmanlije imale duplo jaču vojsku (18000 protiv 7000 bosanskih vojnika) pretrpili su poraz sa ogromnim gubicima dok su pobjednici imali zanemarljive gubitke. Vlatko Vuković je takođe predvodio bosanske snage u Kosovskoj bitci gdje je na lijevom krilu odnio pobjedu porazivši Kapiči-pašu.

(BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook