UPOZORENJE POTROŠAČIMA I U BIH

Konzumova K Plus tunjevina sadrži otrovni histamin!

Arhiva14.04.11, 18:39h

"Redovnim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno je uzorkovanje konzervirane ribe 'Tunj komadi u ulju - K plus' 95 g na hrvatskom tržištu. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača

K Plus Tunjevina

Proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, djecu i trudnice te kao takav nije pogodan za konzumaciju", navodi se u obavijesti koja je objavljena na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Naime, utvrđeno je nedopuštena odnosno povišena koncentracija histamina te je naređeno povlačenje i opoziv proizvoda koji je se prodaje pod oznakom "Tunj komadi u ulju - K plus", 95 g označenog: "najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015", te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland uvoznika Konzum d.d
 
"Subjekt u poslovanju s hranom poduzeo je i dodatne mjere", navodi se na kraju upozorenja Ministarstva.

Konzum mora povući 75.000 konzervi koje su završile u njihovim trgovinama i skladištima.

Plave ribe najčešći uzrok histaminskog trovanja

Histamin je normalni sastojak svakog organizma, te se ubraja u tkivne hormone. Najviše ga ima u koži, plućnom i živčanom tkivu, te mastocitima. Međutim, kako je istaknuto na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, unos histamina u organizam u većim količinama može imati toksično djelovanje izazivajući simptome otrovanja.

U našim je krajevima najčešći uzrok histaminskoga otrovanja upravo konzumacija različitih vrsta plave ribe ili njihovih konzervi u kojima je stvorena velika količina histamina. Meso plave ribe je, naime, bogato histidinom od kojeg može nastati histamin. Histamin u plavoj ribi može nastati zbog bakterijskog djelovanja, ali puno je opasnija situacija u kojoj se histamin u tijelu ribe stvara zbog toga što riba nakon ulova nije dobro ohlađena. U takvim je slučajevima zapravo jako teško uočiti da se riba pokvarila, a veliki je problem što histamin neće nestati niti termičkom obradom: ova tvar, naime, izdržava temperaturu i do 200 stupnjeva Celzijusa, zbog čega nastavlja biti prisutna u spremljenoj ribi ili u ribi u konzervi.

Trovanje histaminom može uzrokovati čak i smrt!

Trovanje histaminom ovisi o sadržaju histamina u ribi, o tjelesnoj masi čovjeka te o količini histamina u samoj namirnici. Ljudski organizam može podnijeti relativno velike količine histamina unesenoga u organizam namirnicama. Oko 95% histamina unesenoga u organizam preko probavnoga sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade, te ga na taj način inaktiviraju. Otrovanje hranom sigurno izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe.

Simptomi histaminskoga otrovanja javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja hrane bogate histaminom, otprilike u razdoblju od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije sumnjive namirnice. Oni uključuju: utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu, otok usnica, lica i jezika. Otrovana se osoba znoji, osjeća svrbež kože; sluznica očiju, koža lica i tijela obično su zacrvenjene. Moguć je i pad krvnoga tlaka, nastanak neugodnoga osjećaja lupanja srca te paraliza disanja. Težinu kliničke slike uzrokovane ovim otrovanjem potvrđuju i literaturni podatci koji bilježe i smrtne slučajeve nastale kao posljedica ovoga otrovanja.

Liječenje otrovanih osoba obuhvaća hitno ispiranje želudca, davanje antihistaminika koji se nađu pri ruci te dopremanje otrovanih u najbližu bolnicu. U slučaju otrovanja na moru bitno je hitno krenuti prema kopnu.

(Index.hr/DEPO/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook