FOTO/ (ANTI)FAŠISTIČKA PREPUCAVANJA

Rat grafitima u Mostaru

Arhiva21.02.11, 11:27h

U posljednja dva dana u Mostaru se vodi pravi rat grafitima. Nakon što su u nedjelju na jednom spomeniku osvanuli grafiti 'Ubij baliju', već narednog jutra oskrnavljeni su drugi na kojima je poručena 'Smrt fašizmu'

Grafiti-Mostar

Nakon skrnavljenja spomenika poginulim borcima u Liska haremu u Mostaru jučer je meta izljeva mržnje bio i antifašistički spomenik na Bulevaru u centru Mostara na kojem je iscrtan kukasti križ,slovo 'U', a i natpis 'Ubij baliju!'.

Grafiti-Mostar
FOTO: Promediaphoto

Kao odgovor na ovo, danas su nepoznati vandali grafitima išarali spomenik hrvatskim braniteljima ispred HD HSK.

Ispod teksta 'Smrt fašizmu' stoji potpis RAM 81 ( Red Army Mostar).

Načelnik polcijske stanice Mostar Centar Hasan Lerić rekao je Srni da policija preduzima sve operativne mjere i traga za počiniocima.

On je dodao da je radnik koji radi na obezbjeđenju Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača jutros u 4.30 časova primijetio tri nepoznata lica koja su išarala grafite na Rondou i pobjegla u pravcu parka.

Lerić kaže da policija pretpostavlja da su počinioci pripadnici navijačkih grupa.

''Jedna od verzija je da je u pitanju namjerno podizanje tenzija i podgrijavanje nacionalnih strasti i da su u pitanju navijačke grupe'', kaže Lerić.

On je naveo da se u subotu u Mostaru igra gradski derbi između "Veleža" i "Zrinjskog" koji je uvijek povod za velike incidente i nerede u gradu koje izazivaju huligani.

Lerić pretpostavlja da su i posljednji incident napravili huligani koji su i prije učestvovali u sličnom narušavanju bezbjednosne situacije u gradu.

Mostarski Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudio vandalski čin ispisivanja fašističkih simbola i grafita na spomen obilježju i mezarima šehida u Liska haremu i drugim spomenicima.

 U toj su stranci posebno zabrinuti što je to već postala redovita pojava s tim da se počinitelji nikada ne otkriju.

 "Očekujemo od nadležnih organa da otkriju počinitelje, a od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića da konačno osigura video nadzor nad spomenicima koji su do sada bili meta ispisivanja fašističkih simbola te da što prije izda potrebano odobrenja za izradu ograde oko Liska harema", priopćeno je iz mostarskoga Gradskog odbora SDA-a.

I Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar osudila je vandalski čin ispisivanja fašističkih simbola na spomen obilježju poginulim borcima Armije BiH u Liska haremu.

 "Pozivamo nadležne institucije da konačnu poduzmu mjere za ispunjenje preduvjeta kako bi se Liska harem uredio i osigurao od napada profašističkih ideologija", priopćeno je iz Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar.

U povodu šovinističkih napisa na  spomenicima na Trgu hrvatskih velikana te na spomen-obilježja u Liska ulici, mostarski Gradski odbor HDZ-a BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojemu osuđuje takve postupke.

"Mostarski Gradski odbor HDZ-a BiH izražava duboko žaljenje zbog situacije u kojoj je Grad Mostar još jednom došao u žižu pozornosti kao 'grad slučaj', te osuđuje istupe ovakve vrste, koji koriste poruku koja prenosi širenje mržnje i stvaranje jaza među stanovnicima Grada Mostara kao sredstvo manipuliranja medijskim prostorom, a sve da bi se skrenula pozornost sa aktualne političke situacije podjele fotelja i uspostavljanja vlasti.

(DEPO/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook