DANIEL SERVER UPUTIO OTVORENO PISMO

Montgomery predlaže formiranje islamske republike u centralnoj Bosni

Arhiva21.02.11, 07:50h

Daniel Server, potpredsjednik američkog Instituta za mir, dugogodišnji je diplomata koji je do 1998. godine radio kao visokocijenjeni službenik u obavještajnoj službi State departmenta, a prije toga je od 1994. do 1996. godine bio američki izaslanik za muslimansko-hrvatsku federaciju u BiH.

daniel serwer

Povod za Serverovo otvoreno pismo Montgomeryiju, koje su pojedini bh. mediji objavili na engleskom jeziku, bio je nedavni Montgomeryijev intervju u kome je kao jedno od rješenja za BiH naveo njen raspad i otcepljenje RS.

Navodeći da on lično nema ništa protiv što je Montgomery za mjesečnu platu lobista lidera SNSD-a Tomislava Nikolića, Server bivšeg ambasadora u Zagrebu i Beogradu pita "čije stavove iznosi u intervjuu u kome poziva na disoluciju BiH, pišu srbijanski mediji.

"Podjele koje Montgomery predlaže sigurna su formula za ponovno paljenje sukoba na Balkanu, sa razornim dejstvom, uključujući i formiranje islamske Republike u centralnoj Bosni", navodi Server i pita Montgomeryija da li se sjeća:

"Mi to nazivamo "neodrživim ostatkom islamske Republike koja bi bila platforma za iranske teroriste u Evropi. Teško mi je vidjeti šta je tu u interesu SAD i Srbije. Ali nema potrebe da Montgomery više misli o tome", ocijenio je Server.

"Šta Montgomery radi za Nikolićev novac? On će pozvati svoje stare prijatelje u SAD, Vijeću za nacionalnu bezbijednost i Kongresu da zakaže sastanke. To je ono što bi Nikolić, kao šef stranke koja je u Skupštini Srbije, trebalo i mogao da uradi preko svoje sekretarice ili srbijanske ambasade", ciničan je Server.

Nudeći Nikoliću da mu on besplatno zakaže sastanke, ako mu ne uspije preko sekretarice, Server pismo završava rečenicom: "Trošiš svoj novac, Tomislave!" DEPO PORTAL/a.k.
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook