Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

NOVA INSTITUCIJA BEZ PROSTORA: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela podstanar

Subota | 21.08.2010.

Najveći problem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je nepostojanje prostora za rad, rekao je direktor ove direkcije Himzo Selimović

selimovic-himzoOn kaže da je sjedište ovog tijela sada privremeno smješteno u zgradi koju koristi Evropska policija u sarajevskom naselju Nedžarići, pišu Nezavisne novine.

- To je nama jedan od velikih porblema. Sjedište Direkcije je po zakonu donesenom 2008. godine u Sarajevu, ali nemamo svoje prostorije. Evropska policija nam je izašla u susret, tako da je sada sjedište Direkcije u njihovoj zgradi u Nedžćarićima. Ne znam šta će biti kada dođe oko 900 osoba koliko treba da se priključi Direkciji - kazao je Selimović.

Direkcija će brojati 1.268 uposlenih, od kojih će većina biti zadužena za zaštitu lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ove godine se uselila u 28 miliona KM vrijednu zgradu u Istočnom Sarajevu. Iz SIPA su jučer kazali da zgrada u Lukavici neće biti prazna, jer je Odjel za zaštitu lica i objekata, koji će se pripojiti Direkciji za koordinaciju nad policijskim tijelima, bio smješten na Vracama u Sarajevu, a ne u Istočnom Sarajevu.

Vijeće ministara u četvrtak je zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od deset dana u saradnji sa Direkcijom i SIPA pripremi odluku o preuzimanju zaposlenih, službenih akata, sredstava za rad, opreme objekata i drugih obaveza.

- Sada možemo stvarati uslove za funkcionisanje Direkcije. Ovo je tek početak posla. Teško je reći kada će Direkcija početi sa radom u punom kapacitetu. Ovo su ozbiljne stvari i nije potrebno brzati i lomiti ih preko koljena. Prije prijema novih ljudi, uglavnom iz SIPA, moramo steći neophodne uslove. Potrebno je od osnovnih praktičnih stvari, pa do donošenja raznih podzakonskih akata i pravilnika - kazao je Selimović.

On nije mogao reći kada će Direkcija profunkcionisati u punom kapacitetu ali da se proces ne bi trebao pordužiti više od nekoliko mjeseci.

Direkcija je upravna organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH sa operativnom samostalnošću i djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući interese bilo koje političke stranke, organizacije ili bilo kojeg naroda u BiH.

U nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su, između ostalog, komunikacija i koordinacija između policijskih tijela u BiH. Direkcija je odgovorna za saradnju sa odgovarajućim inostranim organima. Najzahtjevnija od svih obaveza i gdje će najviše biti angažovano ljudstva je provođenje zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ovaj posao do sada su obavljali pripadnici SIPA iz Odjela za osiguranje ličnosti i objekata.

(Nezavisne novine, DEPO, BLIN/eb)

Poveži preko
comments powered by Disqus

Front

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

14465
Body Complete