BIJELJINA JOŠ UVIJEK U BORBI S POPLAVAMA

Voda prodire preko urušenog savskog nasipa, očekuju se spasioci iz Britanije

Hronika18.05.14, 10:00h

Voda je nastavila da prodire preko urušenog dijela savskog nasipa na lokaciji „Visoč“ kod Bijeljine, a, i pored velikih napora da se odbrani, preliven je i savski nasip u Rači, pa je voda počela da plavi i Balatun

Bijeljina pod vodom

Voda je nastavila da prodire preko urušenog dijela savskog nasipa na lokaciji ''Visoč'' kod Bijeljine, a, i pored velikih napora da se odbrani, preliven je i savski nasip u Rači, pa je voda počela da plavi i Balatun.

Ovo je jutros saopćeno iz bijeljinskog Štaba za vanredne situacije koji je konstirao da je tokom jučerašnjeg dana i jutros do 09.00 sati stanje na toj teritoriji ostalo teško.

Ekipe civilne zaštite i građani su tokom noći radili na premještanju vreća sa pijeskom iz grada u crnjelovsko naselje Burum, gdje je oko 200 mještana Crnjelova i drugih mjesta radilo na utvrđivanju kanala koji prijeti da poplavi Crnjelovo.

Uporedo sa radovima na obezbjeđenju kanala i nasipa, vršena je evakuacija stanovništva iz sela ugroženih od vode iz Save.

Ukupno je evakuisano oko 6.000 stanovnika, od čega je oko 500 zbrinuto u prihvatnim centrima u osnovnim školama „Knez Ivo od Semberije“ i „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, Gimnaziji „Filip Višnjić“, sportskoj dvorani u Bijeljini i Đačkom domu u kojem su smještene stare osobe.

Od ranije je u kasarni i Sokolskom domu smješteno 288 osoba.

Dvadeset sedam ekipa sa 150 spasilaca su tokom cijelog jučerašnjeg dana i noći radili i imali su 297 intervencija na ugroženim područjima uz rijeku Savu i ostala ugrožena područja u gradu, Dijelovima, Dvorovima, Popovima i Amajlijama.

Pored timova iz Bijeljine i ekipa Oružanih snaga, policije, Elektro-Bijeljine, angažovane su i timovi iz Foče, Višegrada, Rudog, Srebrenice, a danas popodne se očekuje dolazak specijalnog spasilačkog tima iz Velike Britanije.

Pored rada na evakuaciji iz Batkovića, Balatuna, Broca, Ostojićeva, Velinog Sela, ekipe za spašavanje i evakuišu ljude i stanovnike Dvorova, Dijelova i Krive Bare.

Stanje u Janji i okolnim selima iz kojih se povukla voda se normalizuje. U Janji je počelo prikupljanje i ukopavanje nastradale stoke.

U objektima bolnice smještena su bolesna evakuisana lica i dijalizni bolesnici iz Grada Bijeljina i nekoliko okolnih općina. U svim prihvatnim centrima i punktovima po ugroženim područjima dežuraju medicinske ekipe Doma zdravlja, a ljekarske ekipe će od danas dežurati i kod ulaza u Brodac, kod benzinske pumpe.

U toku jučerašnjeg dana u dijelovima Grada Bijeljina iz kojih se povukla voda normalizovani su snabdijevanje električnom energijom i telefonske veze. Voda iz sistema gradskog vodovoda je ispravna za tehničku upotrebu, a radi prevencije, preporučuje se da se voda prije pića prokuva.

U Bijeljinu dolaze velike količine pomoći od općina i gradova u Republici Srpskoj i okruženju, a najpotrebniji su hrana, voda za piće, hrana za stoku, ćebad, ležaljke, dušeci.

Također, trenutno je najpotrebnija pomoć u ljudstvu da bi se utvrdili preostali nasipi i kanali.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook