FOTO / POSLJEDICE STRAVIČNIH POLAVA

Neprepoznatljiv grad: Strašne fotografije Maglaja nakon povlačenja vode

Hronika17.05.14, 16:01h

Voda se povukla, ali je iza sebe ostavila dva metra visoke nanose mulja, blata i smeća

Maglaj nakon poplave naslovnica

Foto: Maglajinfo.com

Nakon što su prekjučer bili angažirani na spašavanju stanovnika klizištem ugroženog vogošćanskog naselja Svrake, pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo (GSS) jučer i danas prikupljaju i dostavljaju iz glavnog grada BiH u Maglaj humanitarnu pomoć za stanovništvo poplavljenih područja.

- Jučer smo bili u Maglaju, i jutros smo odvezli humanitarnu pomoć - kaže u izjavi za Agenciju FENA Eldin Mulić, pripadnik GSS-a Sarajevo koji, prenoseći utiske  nakon jutrošnje posjete Maglaju, kaže da se voda  povukla, ali je iza sebe ostavila dva metra visoke nanose mulja, blata i smeća.

Na pitanje Fene šta je najpotrebnije u Maglaju, Mulić kaže da pored hrane, treba nepromočiva obuća, hrana za bebe i posebno inzulin.

Pripadnici GSS-a su u sarajevskom naselju Dobrinja nedaleko od TC Merkator formirali prihvatni punkt za prikupljanje humanitarne pomoći koju transportuju u Maglaj.

U 14 sati danas su odvezli u tri kombija hranu, higijenski potrepštine i obuću  za stanovnike Maglaja.

- Stanovnici Dobrinje i drugih sarajevskih naselja koji donose hranu i ostale potrepštine za unesrećene na poplavljenim područjima iskazuju solidarnost i želju da pomognu u ovim teškim danima - kaže Mulić.

U prihvatnom punktu volonterke, uglavnom planinarke, sortiraju i pakuju namirnice i higijenske potrepštine koje građani donose. I narednih dana će  raditi na prikupljanju i transportu pomoći za Maglaj i druga poplavama ugrožena područja u BiH, kažu pripadnici sarajevskog GSS-a.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook