UPUTSTVO ZA GRAĐANE

Sve što trebate znati: Evo kako se ponašati nakon poplava

Hronika18.05.14, 11:41h

Uputstvo građanima - kako se ponašati nakon poplava sačinila je Kantonalna uprava civilne zaštite, te mole građane da ga se pridržavaju

voda u centru bijeljine

Uputstvo građanima - kako se ponašati nakon poplava sačinila je Kantonalna uprava civilne zaštite, te mole građane da ga se pridržavaju.

Slijedeće su smjernice za razdoblje nakon poplava:

-    Slušajte vijesti da saznate je li voda za piće sigurna za piti. 
-    Izbjegavajte poplavne vode koje mogu biti onečišćene uljem, benzinom ili fekalijama iz  kanalizacije. Voda također može biti električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova. 
-    Izbjegavajte kretanje kroz vode. 
-    Budite svjesni prostora gdje su poplavne vode. Ceste mogu biti podrovane, oštećene ili oslabljene i mogu propasti ili se odroniti pod težinom automobila. 
-    Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijaviti ih elektrodistribuciji. 
-    Povratak kući samo kada lokalne vlasti potvrde da je sigurno. 
-    Ostanite uz bilo koju zgradu, ako ste okruženi poplavnim vodama. 
-    Budite jako oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima. 
-    Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema što je prije moguće. Oštećeni kanalizacijski sistemi su ozbiljne opasnosti po zdravlje. 
-    Očistite i dezinficirajte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može sadržavati kanalizaciju i druge kemikalije.   

Oporavljanje od poplava i sučeljavanje s oštećenom imovinom: 

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen. Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim područjima. Mnoge opasnosti još uvijek postoje i prijete.

Neke stvari trebate  zapamtiti za dane koji nam predstoje: 

-    Ceste još uvijek mogu biti zatvorene, jer one su oštećene ili su pokrivene vodom.  Nasipi/barikade još su postavljeni za vašu zaštitu. Ako ste došli na barikade ili potopljena ceste, idite drugim-alternativnim pravcem.
-    Slušajte radio i vijesti o tome što učiniti, kamo otići ili mjesta koja treba izbjegavati.
-    Službe spasavanja biti će na ugroženom području i pomagat će ljudima. Možete im pomoći.

Ukoliko se morate kretati ili voziti u područjima koja su potopljena:

-    Ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.
-    Poplava mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentisati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta.  Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce, i to je također rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.
-    Idite na sigurno. Dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu. 

Ostati zdravi

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju porodicu, kao što ste se usredočili na čišćenje i popravak. 
-    Odmarajte se često i dobro jedite. 
-    Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učiniti jednu po jednu. 
-    Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni križ i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području. 

Čišćenje i popravak Vašeg doma 

Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutija s osiguračima, čak i ako je isključeno napajanje u vašoj ulici, mjesnoj zajednici. Na taj način, možete se odlučiti kada je vaš dom suh i spreman da ga ponovno uključite. 
-    Učinite sve da Vaš dom učinite sigurnim. 
-    Zaštitite svoj dom i stvari od daljnjeg oštećenja. 
-    Snimiti štete za potporu Vašeg osiguranja, potraživanja i zahtjev za pomoć /OSIGURANJE IMOVINE, Policom osiguranja imovine možete zaštititi vaše kuće, stanove, kuće za odmor,  poslovne prostore i slične objekte, namještaj, mašine i ostalu opremu i obezbjediti pokrivenost štete nastale usljed  sljedećih opasnosti: poplava i bujica, odron i klizanje tla, izliv vode iz cijevi i dr.
-    Vodite računa kako uključiti plin ili vodu ili ako curi i kako problem otkloniti. 
-    Vodite računa kako očistiti aparate, namještaj, podove i druge predmete.
-    Popravak, Vaš dom je potopljen dostupna je besplatno služba civilne zaštite tel. 121 ili 123 za ispumpavanje vode iz Vašeg doma. 

Dobivanje pomoći 

-    Crveni križ i druge humanitarne organizacije mogu Vam pružiti sredstva za čišćenje: kanister, metla, kanta i dr. potrošni materijal. 
-    Obratite se svom osiguranju kako bi razgovarali o šteti. 
-    Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane općine, Kantona ili federalnih vlasti ili drugih organizacija. 
-    Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalificirani za obavljanje posla. Provjerite njihove reference. 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook