DODIK OCIJENIO DA NEMA POTREBE ZA UVOĐENJEM VANREDNOG STANJA

Voda prodrla u Bijeljinu, u Zvorniku potopljeno preko 100 domaćinstava, Doboj odsječen od svijeta

Hronika16.05.14, 09:16h

U Republici Srpskoj (RS) je usljed poplava proglašeno vanredno stanje u 15 opština, najteža situacija je u Doboju, Bijeljini i Zvorniku

Doboj pod vodom, maj 2014/ Foto: Facebook

U Republici Srpskoj (RS) je usljed poplava proglašeno vanredno stanje u 15 opština, najteža situacija je u Doboju, Bijeljini i Zvorniku.

Vanrendo stanje je u Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Šekovićima, Bratuncu, Srebrenici, Kotor-Varoši, Modriči, Tesliću, Petrovu, Šamcu, Čelincu, Donjem Žabaru i Prnjavoru.

Glasnogovornica Civilne zaštite RS-a Branka Klarić potvrdila je jutros da je tokom jučerašnjeg dana na spašavanju u potpuno poplavljenom gradu Doboju bio angažiran Kajakaški klub „Kanjon“ iz Banje Luke sa sedam čamaca, kao i Ronilački klub „Buk“ sa jednim čamcom, a između ostalog, zbrinuli su jednu porodilju.

Očekivao se sinoć i dolazak raftera iz Bihaća koji su pritekli u pomoć Dobojlijama.

Međutim, sve komunikacijske veze s Dobojem su gotovo u prekidu, a veliki broj poziva za evakuaciju pristizao je putem radio-veza, dok je oko 30 porodica u Gornjoj Paklenici čekalo na evakuaciju.

U Bijeljini je usljed naglog porasta Drine i obilnih padavina vodostaj dostigao nivo iz 2010. godine, a voda je prodrla i do ulaza u grad.

U mjesnim zajednicama Čađavica, Vršani, Kojčinovac, Amajlije, Velika Obarska, Popovi i dijelovi Bijeljina su većim dijelovi pod vodom, a zaplavljeno je preko 1.500 kuća.

U Bratuncu je zaplavljeno preko 1.000 kuća, a Klarić precizira da je poplavljeno preko 550 stambenih objekata.

U Zvorniku je rijeka Sapna poplavila preko 100 domaćinstava, a ugroženo je preko 350, dok je evakuisano 205 osoba.

Klarić precizira da su se u Čelincu izlile rijeke Vrbanja i Jošavka i poplavile na desetine objekata, te da područje te općina izgleda kao jezero.

Predsjednik RS Milorad Dodik kasno sinoć je rekao da nema potrebe da bude uvedeno stanje vanredne odbrane od poplava u cijeloj RS, jer ima općina koje nisu zahvaćene poplavama, kao što je slučaj u Hercegovini.

Ukoliko bude potrebna, dodao je Dodik, uvest će se i ta mjera u još nekim lokalnim zajednicama.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook