SPUSTIO SE PLAVNI VAL IZ DOBOJA

Stanje u Šamcu i Modriči pogoršava se iz sata u sat

Hronika15.05.14, 20:39h

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić koji se nalazi u Doboju kako bi koordinirao akcije pružanja pomoći stanovništvu, kazao je da u tom gradu nedostaje čamaca za spašavanje građana iz poplavljenih kuća, jer je u pojedinim dijelovima grada visina vode i do četiri metra

Doboj pod vodom, maj 2014/ Foto: Facebook

Vodostaj rijeke Bosne raste iz sata u sat, a plavni val se iz Doboja spustio prema Šamcu i Modriči u kojima je većina naselja pod vodom, javlja Anadolu Agency.

Najteža situacija i dalje je u Doboju koji je potpuno poplavljen, a zbog blokade svih saobraćajnica otežano je snabdijevanje pitkom vodom.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić koji se nalazi u Doboju kako bi koordinirao akcije pružanja pomoći stanovništvu, kazao je da u tom gradu nedostaje čamaca za spašavanje građana iz poplavljenih kuća, jer je u pojedinim dijelovima grada visina vode i do četiri metra.

"Čekamo informacije o stanju vodostaja rijeke Bosne, ali zbog kiše koja ne prestaje ne nadamo se dobrim vijestima. Poplavljen je Centar javne bezbjednosti, kao i sve ostale javne institucije", istakao je Jovičić.

"Cijeli grad je u katastrofi i ne može se ni opisati kako nam je“, poruke su građana Doboja, koji su se telefonom javili medijima u Banja Luci.

Cijelo područje opštine Doboj je bez struje, telefonske veze su u prekidu, a većina građana ne može ni koristiti mobilne telefone, jer ih ne mogu napuniti.

Situacija se iz sata u sat pogoršava i na području opština Kotor Varoš i Čelinac gdje se rijeka Vrbanja izlila iz svog korita, a prijeti i da poplavi magistralni put prema Banja Luci.

U Čelincu pripadnici civilne zaštite teškom mehanizacijom iz rijeke Vrbanja vade naplavine drveća u pokušaju da sačuvaju most.

U Kliničkom centru Banja Luka donesena je odluka o proglašenju vanrednog stanja, jer iz poplavljenih područja pripadnici Helikopterskog servisa RS iz sata u sat dovoze pacijente.

Iz uprave hidroelektrane Bočac na Vrbasu u večernjim satima je saopšteno da je akumulaciono jezero dostiglo svoj maksimum.

Kako dotok vode iznosi 460 kubnih metara u sekundi, donijeta je odluka da se voda više ne može zadržavati u akumulaciji te da će višak vode mora ispuštati.

Stanovnici banjalučkog naselja Karanovac sa zebnjom čekaju noć, opravdano strahujući od još većeg plavnog talasa, a porast vodostaja Vrbasa mogao bi poplaviti i naselja Česma i Delibašino selo.

Građane na svim poplavljenim područjima čeka teška i besana noć, a najave meteorologa da će kiša nastaviti padati do subote ni za sutra ne najavljuju bolju situaciju.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook