VIDEO / DOK OČAJNI GRAĐANI ČEKAJU EVAKUACIJU

Pogledajte kako je danas poslijepodne izgledao Maglaj!

Hronika15.05.14, 17:27h

Najteža situacija kada je riječ o poplavama je na području općina Maglaj, Doboj-jug, Šekovići, Doboj i Zavidovići

Poplava u Maglaju

Foto: Maglajinfo.com

Najteža situacija kada je riječ o poplavama  je na području općina Maglaj, Doboj-jug, Šekovići, Doboj i  Zavidovići.

Zbog novonastale situacije, Jedinica policije za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona angažovala je svoje timove za podršku na vodi da sa čamcima pruže pomoć na području općine Maglaj, gdje je stanje najteže i gdje tokom proteklih sati i noći zenički ‘specijalci’ poduzimaju intenzivne aktivnosti na evakuaciji građana.

Uprava policije je u navedenim aktivnostima angažovala sve raspoložive ljudske snage, kao i materijalno-tehnička sredstva kako bi svim ugroženim osobama pružila pomoć, te zaštitila građane i njihova materijalna dobra.

Pored navedenog, naglašeno je obavezno poduzimanje odgovarajućih mjera i radnji iz nadležnosti policijskih službenika u cilju zaštite imovine građana i pravnih subjekata na ugroženom području, odnosno sprječavanja činjenja krivičnih djela i drugih protivpravnih radnji.

- Također i općine Ilidža i  Hadžići, ali izdvajamo ove, posebno su ugrožene, s obzirom na to da je plavni val praktično cijele gradove potpio i da je onemogućen dolazak do tih gradova - kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Po njegovim riječima, veliki broj stanovnika je ostao „odsječen“ u svojim domovima, tako da se trenutno koordinira pomoć tom stanovništvu, prije svega u evakuaciji stanovnika koji su ostali „odsječeni“.

- To nam je trenutno najveći prioritet, dakle spašavanje ljudskih života - kazao je Malagić.

Po njegovim riječima, jutros i tokom dana su bili angažirani i helikopteri Oružanih snaga BiH. Jutros je helikopter djelovao u Šekovićima, gdje je evakuirano 13 osoba, a tokom dana je djelovao na području Maglaja.

Malagić je kazao da helikopteri EUFOR-a jutros nisu mogli letjeti.

- EUFOR je ponudio i drugu vrstu pomoći. Oni su spremni staviti na raspolaganje 20 kamiona i oko 60 ljudi koji bi pomogli u evakuaciji i eventualno i drugim vrstama pomoći ugroženom stanovništvu - kazao je Malagić.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook