URGENTNI APEL ZA SPAS

Pomozimo građanima Maglaja: Telefoni se prazne, nemoguće doći do svih stanovnika!

Hronika15.05.14, 13:44h

Oparativno-komunikacijski centar 112 je zaprimio zahtjeve za pomoć iz općina Maglaj i Doboj-Jug gdje je upućen helikopter Oružanih snaga BiH

Maglaj pod vodom_maj 2014U Maglaju je sitaucija sve teža i teža, nema struje, a voda i dalje raste. U zgradama je voda sve veća, a telefonske veze gotovo je nemoguće uspostaviti. Još jutros je načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić za bh. novinsku agenciju Patria upozorio i da je baterija njegovog telefona pri kraju, a sada je i potpuno ugašen i nemoguće je uspostaviti vezu s njim.

Podsjećamo, čitav Maglaj je pod vodom. Komunikacija s desnom obalom rijeke Bosne nije moguća. Potrebna je hitna evakuacija ljudi.

U Zeničko-dobojskom kantonu proglašeno je stanje prirodne nesreće, javlja NAP.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata koordiniralo je niz aktivnosti na području Bosne i Hercegovine na spašavanju i pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima.

Oparativno-komunikacijski centar 112 je zaprimio zahtjeve za pomoć iz općina Maglaj i Doboj-Jug gdje je upućen helikopter Oružanih snaga BiH.

Prioritet u ovom trenutku je spašavanje ljudskih života s ugroženih područja i Ministarstvo sigurnosti je zatražilo pomoć i od međunarodnih organizacija kao i EUFOR-a te se očekuje angažiranje njihovih helikoptera za evakuaciju stanovnika.

Zbog teške situacije na terenu izazvane obilnim padavinama Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine - Sektor za zaštitu i spašavanje je stavio sve raspoložive kapacitete kako bi se koordinirali brojni zahtjevi za pomoć na ugroženim područjima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Mole se svi građani koji imaju bilo kakve informacije o ugroženima, koji su zbog poplave odsječeni od ostatka grada, a sa kojim je nemoguće uspostaviti bilo kakav kontakt da se jave policiji ili civilnoj zaštiti.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: FOTO/ STANOVNICI ČEKAJU SPAS: Još samo krovovi automobila vire iz vode: Pogledajte kako je potopljen Maglaj!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook