FOTO&VIDEO/ SIRENE ZA UZBUNU ODZVANJAJU ULICAMA

Doboj u opasnosti: Popustio nasip na ušću Bosne i Usore, grad ostao bez vode i struje!

Hronika15.05.14, 10:44h

Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi

poplave u doboju, maj 2014

Usljed poplava u Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu proglašeno je vanredno stanje zbog izlijevanja rijeka, dok su u prekidu putni pravci od Bijeljine ka Zvorniku, Tuzli i Brčkom, kao i svi pravci koji vode ka Doboju.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a su potvrdili da je Drina poplavila naselja Janja, Amajlije i Popovi, a izlile su se i rijeke Lukavac i Janja.

poplave u doboju, maj 2014/ Foto: Dobojinfo

Drina se izlila i na području općine Zvornik, u naselju Karakaj, gdje je ugroženo oko 200 kuća u izbjegličkom naselju.

Popustio nasip na ušću Usore i Bosne

Stanje u Doboju usljed poplava je alarmantno. Od jutros je opsadno stanje, a cijeli grad je u blokadi. Glavna dobojska ulica pretvorena je doslovno u bujicu vode, a od jutros sirene za uzbunu upozoravaju građane na opsadno stanje.

Naime, do izlijevanja rijeka Usora i Bosna došlo je zbog popuštanja nasipa na njihovom ušću, zbog čega je dobar dio grada potopljen.

Nasipi su popustili i voda je ušla na gradsko područje, u kojem je već proglašeno stanje neposredne opasnosti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je danas Radiju Doboj da je stanje na poplavljenim područjima alarmantno i istovremeno je apelovao na stanovnike Doboja da ne podliježu panici.

Ponovio je poziv svim radno sposobnim stanovnicima da dođu u poplavom pogođena područja i stave se na raspolaganje Civilnoj zaštiti i ostalim službama koje se bore s vodenom stihijom.

Trafostanica "Usora" je isključena zbog prodiranja vode i radnici "Elektro-Doboja" rade na prespajanju struje s trafostanice "Pijeskovi", izjavio je danas Radiju Doboj tehnički direktor "Elektro-Doboja" Zoran Blagojević.

Precizirao je da su morali isključiti struju potrošačima u Poljicu i Gavrićima, a ukoliko voda prodre do trafostanice "Pijeskovi" bez napajanja će biti većina stanovnika Doboja.

Na području Zvornika izlila se i rijeka Sapna i ugrozila više stotina kuća u naseljima Ekonomija, Čelopek, Cer, Grbavci i Kozluk.

Za danas je planirana evakuacija 23 kuće u zvorničkom naselju Ekonomija u koje je ušla voda.

Osim putne komunikacije ka Bijeljini, u prekidu je i putna komunikacija Zvornik - Sapna.

U Bratuncu su se izlile rijeke Križevica, Jadar, Kravička rijeka i Glogovska rijeka, koje su ukupno ugrozile 1.000 domaćinstava.

U naselju Mihaljevica u ovoj općini klizište je uništilo jednu vikend kuću, a usljed aktiviranja klizišta prekinuta je putna komunikacija Bratunac - Skelani.

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja jutros u 5.00 sati iznosio je 620 centimetara, što je za 180 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava.

Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi.

Trenutno su najugroženije četiri porodice u čije je stambene objekte u naselju Bare, Pridjel Gornji i Donja Paklenica voda prodrla na drugi sprat. U toku je njihova evakuacija, a na evekuaciju čeka još tridesetak porodica u Donjoj Paklenici.

Na zahtjev gradonačelnika Doboja angažovano je 20 vojnika i jedna mašina inženjerije "Ulta" iz garnizona Doboj, a komandant inženjerskog bataljona iz Dervente također je ponudio pomoć u ljudstvu i mehanizaciji.

U izbjegličkom naselju Modriča četiri evakuisano je 120 domaćinstava sa oko 500 stanovnika, za koje je smještaj obezbijeđen u Svetosavskom domu i sportskim halama osnovnih i srednjih škola.

Na području općine Lopare iz korita se izlila Tobutska rijeka koja je zaplavila okolno poljoprivredno zemljište, a u prekidu su i neki lokalni saobraćajni pravci.

Put Priboj - Tuzla neprohodan je zbog odrona, kao i put Lopare - Čelić - Brčko.

poplave u doboju, maj 2014

poplave u doboju, maj 2014/ Foto: Dobojinfo

poplave u doboju, maj 2014/ Foto: Dobojinfo
Vodostaj rijeke Bosne u Modriči, prema posljednjem očitavanju, iznosio je 270 centimetara, što je za 30 centimetara manje od vanredne odbrane.

U ranim večernjim satima iz dijelova mjesnih zajednica Koprivna, Vranjak i Miloševac koje gravitiraju ka rijeci Bosni evakuisana je stoka, a stanovništvo je u pripravnosti za evakuaciju.

poplave u doboju, maj 2014/ Foto: Dobojinfo

U općini Petrovo u toku noći otpočela je evakuacija farmi koka nosilja kapaciteta oko 60.000, a u mjesnoj zajednici Kakmuž prokopani su kanali za odvod.

Na području Teslića noćas su ojačani nasipi na rijeci Usori sa oko 1.000 vreća napunjenih pjeskom.

poplave u doboju, maj 2014

Za sada na području Teslića nema ugroženog stanovništva i materijalnih dobara.

Vodostaji rijeka na području općine Milići u blagom su padu, dok vodotoci u Srebrenici ugrožavaju stotinjak domaćinstava.

Na području općine Bosanski Brod nivo rijeke Save jutros iznosi 580 centimetara, što je za 150 centimetara manje od nivoa redovne odbrane od poplave, a slično je i u općini Šamac.



(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook