NEVRIJEME U BIH

Stanovnici Ilidže u panici: Zbog poplave aktivirano klizište koje prijeti da će zatrpati kuće

Hronika14.05.14, 16:24h

Usljed velikih kišnih davina, u naselju Kasindo, u općini Istočna Ilidža došlo je do pojave klizišta koje prijeti da će zatrpati ulaz u jednu kuću

poplava na ilidžiUsljed velikih kišnih davina, u naselju Kasindo, u općini Istočna Ilidža došlo je do pojave klizišta koje prijeti da će zatrpati ulaz u jednu kuću.

Čeka se izlazak nadležnog stručnog lica na teren radi procjene potrebe za evakuacijom, potvrđeno je danas iz Civilne zaštite RS-a.

Zbog velikih bujičnih nanosa ugrožen je put Kasindo–Vrela, koji je za sada prohodan.

U naselju Starosjedilaca voda je prodrla u podrume dvije kuće zbog zapušenosti kanala uz magistralni put.

Ugrožena je jedna kuća i stvorena je velika vodena akumulacija pored jednog ugostiteljskog objekta.
Na saniranju posljedica bujičnih poplava angažovano je Javno komunalno preduzeće "Rad".

Usljed velikih kišnih padavina, u naselju Toplik-Tilava, u Istočnom Novom Sarajevu poplavljeno je nekoliko pomoćnih objekata, dok je u selu Petrovići obrušen dio puta.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da u mjestu Pjenovac, općina Han Pijesak, rijeka Stupčanica prijeti da se izlije iz korita čime bi bilo ugroženo pet do šest kuća.

U mjestu Rogoušići, na području općine Pale, izlila se Mokranjska Miljacka čime je ugroženo desetak kuća, a voda je prodrla u podrum jedne kuće.

Na magistralnom putu Pale-Prača ima odrona, ali je put prohodan. Angažovana je mašina preduzeća
"Romanijaputevi" na uklanjanju odrona.

U mjestu Ljubogošta izlio se potok i zaplavio četiri do pet kuća.

Stanje u gornjem toku rijeke Drine je trenutno stabilno, mada se u popodnevnim satima očekuje pojačan dotok sa HE "Mratinje".

U selu Seljani, u općini Rogatica, stanje je stabilizovano, voda se povlači i nema odsječenih kuća. Voda se povukla i sa gradskih ulica, ispred osnovne i srednje škole.

U mjestu Zaganovići, gdje se jutros izlila rijeka Rakitnica, nasipa se tampon i voda više ne ugrožava kuće, a jutros su evakuisani bikovi iz stajskih objekata u prostorije bivšeg rasadnika.

U Novom Selu, u općini Sokolac, gdje su bili zaplavljeni pomoćni objekti, angažovana je radna mašina ULT kojom su pročišćeni propusti i voda se povukla tako da za sada ne ugrožava objekte.

Ponovo je aktivirano klizište u ulici Bajska, na brdu Čekinovac, općina Kostajnica, te su ugrožene četiri kuće s pomoćnim objektima od kojih se tri nalaze ispod, a jedna iznad klizišta.

Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Brodu u 12 sati iznosio je 565 centimetara, što je za dva centimetra manje u odnosu na prethodno mjerenje, a u Šamcu 438 centimetra, što je za dva centimetra manje u odnosu na prethodno mjerenje.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Doboju u 12 sati iznosio je 215 centimetara. Svi putni pravci na ovom području su prohodni, a saobraćaj se odvija otežano zbog mokrog kolovoza i kiše koja neprestano pada.

Stanje na području Bijeljine je stabilno, sve rijeke i riječice su trenutno u koritu. Nivo rijeke Save na vodomjernoj letvi u Rači je ispod redovne odbrane od poplava i u 08.00 sati je iznosio 510 centimetara.

Protoci na HE "Zvornik" u 12 sati iznosili su 1.200 metara kubnih u sekundi sa tendencijom da u popodnevnim satima iznosi 1.800 metara.

Ovaj protok bi zaplavio dio vikend naselja u Amajlijama i Janji.

Iz preventivnih razloga pozvani su svi komandiri jedinica za rad na vodi uz rijeku Drinu da budu u pripravnosti.

Protoci na HE "Bajina Bašta" iznose 680 metara kubnih u sekundi, a HE "Višegrad" 756 metara kubnih u sekundi.

U Mjesnoj zajednici Grabovica u općini Vlasenica, rijeka Drinjača se izlila iz korita i zaplavila dvije štale iz kojih su evakuisane životinje, a ugrožen je i jedan stambeni objekat.

U mjesnoj zajednici Ristići u općini Zvornik izlila se rijeka Sapna i zaplavila je poljoprivredno zemljište i regionalni put Zvornik-Sapna u dužini oko 20 metara. U mjesnim zajednicama Grbavci, Cer i Čelopek zbog neuređene kanalske mreže zaplavljeno je 10 domaćinstava.

U mjesnoj zajednici Karakaj izlila se rijeka Hoča i zaplavila okolne oranice.

Lokalne rijeke na području općine Milići su u porastu, te je s ciljem preduzimanja preventivnih mjera angažovano komunalno preduzeće i pripremljene su vreće i pijesak.

Rijeka Zeleni Jadar se izlila i ugrozila jedno domaćinstvo. U toku je punjenje vreća s pijeskom da bi se spriječio ulazak vode u kuću.

Rijeka Spreča u općini Osmaci izlila se iz svog korita i zaplavila dio magistralnog puta Osmaci-Caparde i okolne poljoprivredne površine.

Rijeka Križevica na području Srebrenice je dostigla tačku izlijevanja te je mjestimično duž toka počelo izlijevanje prvenstveno u naselju Potočari, Soloćuša, gdje je voda ušla u pet dvorišta i zaplavila štale, Poligon i Dugo polje.

Blječevska rijeka je također u naglom porastu, ali još nije došlo do njenog izlijevanja.

U mjesnoj zajednici Željeznik u općini Šeković rijeka Drinjača se mjestimično izlila iz svog korita i zaplavila dijelove oranica.

U mjesnoj zajednici Centar, naselje Taševac, ugrožavaju riječice Taševac i Bjelašnica, a zaplavljena su dva pomoćna objekta i jedan stambeni objekat je ugrožen.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook