KIŠA NE PRESTAJE

Vodostaj Bosne od jutros porastao za 110 centimetara, pod vodom sjeverni ulaz u Zenicu

Hronika14.05.14, 14:00h

Sjeverni ulaz u grad Zenicu iz pravca Doboja, na petlji Blatuša, je pod vodom i zatvoren je za saobraćaj, kao i ulaz u naselje Blatuša u samom gradu

nabujala bosna - zenicaVodostaji svih rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona su povećani i imaju tendenciju porasta.

Prema najnovijim podacima Operativnog centra civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, vodostaj Bosne na mjernom mjestu u Zenici u 12.00 sati je iznosio 370 cm što je u porastu za 110 cm u odnosu na jutrošnje mjerenje.

Sjeverni ulaz u grad Zenicu iz pravca Doboja, na petlji Blatuša, je pod vodom i zatvoren je za saobraćaj, kao i ulaz u naselje Blatuša u samom gradu.

Zatvoren je saobraćaj za sva vozila u Nemili na putnom pravcu prema Orahovici, jer je podvožnjak pod vodom.

Na području općine Olovo, na snazi je redovan stepen odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeka Bioštica i Stupčanica u znatnom porastu.

Trenutno su u pripravnosti tri pumpe za ispumpavanje vode iz hotela "Aquaterm“ u Olovu, a vodostaj rijeke Krivaje je stalnom porastu, a sve raspoložive snage civilne zaštite su na terenu i u pripravnosti, jer je proglašeno stanje redovne odbrane od poplava. Vodostaj na mjernoj stanici je + 420 cm.

U Zavidovićima vodostaj rijeke Krivaje je veoma visok i voda se izlila na dionici 12 kilometar na regionalnom putu R-467 prema Olovu. Rijeka Gostović se izlila na tri lokaliteta, na osmom, desetom i dvanaestom kilometru od grada.

Kada je u pitanju općina Vareš, trenutno se kroz tunel na putu Vareš - Ponikve može saobraćati, ali je voda koja teče kroz tunel na granici izlijevanja u tunel.

U općini Kakanj usljed obilnih padavina došlo je do plavljenja regionalne putne komunikacije u mjesta Kazani i Brnjic, te je ova putna komunikacija zatvorena za saobraćaj.

Rijeka Bosna se počela izlijevati na području naselja Doboj, ali za sada nema ugroženih objekata.

U Tešnju rijeka Tešanjka se izlila na priobalno poljoprivredno zemljište u naselju Medakovo.

Iz Operativnog centra civilne zaštite ZDK-a upozoravaju stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova naročito pored rijeka i većih potoka, da obrati pažnju na svoju sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook