AKO SE PADAVINE NE SMANJE, PRIJETI NAM KATASTROFA

Drama u BiH: Tuzla i Sarajevo pod vodom, obustavlja se isporuka plina!

Hronika14.05.14, 12:18h

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona, osim nivoa jezera Modrac, su u porastu - navedeno je u izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite

poplava u naselju Otes

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona, osim nivoa jezera Modrac, su u porastu - navedeno je u izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta u 6 sati je 345 cm što je više za 70 cm u odnosu na protekla 24 sata. Kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava.

Rijeka Spreča je poplavila više od 40 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

U KJKP “SARAJEVOGAS” PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

Zbog povećanog vodostaja rijeke Miljacke na lokalitetu Butila distibucija gasa se obavlja preko glavne mjerno-regulacione stanice Hum i trenutno nema problema sa snabdijevanjem prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo.

Interventne ekipe “Sarajevogasa” su na terenu i obavljaju svoje dužnosti.

U KJKP “Sarajevogas” je proglašeno vanredno stanje, jedinica za zaštitu i spašavanje imovine Preduzeća je aktivirana i ekipe su na lokalitetu Butila zajedno sa Civilnom zaštitom Kantona Sarajevo i pokušavaju spastiti imovinu i objekte od daljeg oštećenja.

Uprava Preduzeća je u vezi s ovom situacijom u direktnom kontaktu s nadležnim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo.

U slučaju prestanka rada dežurnih telefona građani mogu pozivati i telefone 721-347 i 445-120.

Intenzivne kišne padavine znatnog obima tokom protekla 24 sata uzrokovale su porast nivoa vodotoka u unutrašnjosti općine Doboj Istok te njihovo izljevanje iz korita na pojedinim mjestima. Ponovo je usljed plavljenja ugroženo desetak objekata u naselju Luke u MZ Klokotnica.

Rijeka Spreča se tokom noći ponovo izlila iz svoga korita i pod vodom je oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,41 m.n.m. i u odnosu na mjerenje jučer je niži za 25 cm.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici jutros u 08.30 sati je 260 cm, što je u porastu za 70 cm u odnosu na zadnje mjerenje.

Zbog kiše koja neprestano pada i ostale rijeke i svi vodotoci na području Zeničko-dobojskog kantona su u porastu. Zasad nema izlijevanja rijeka iz svojih korita izuzev rijeke Tešanjke u Medakovu, općina Tešanj, gdje se voda izlila na poljoprivredno zemljište. Zasad nema ugroženih objekata.

Na području općine Kakanj, Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća su u porastu u odnosu na jučerašnji dan.

Na području općine Maglaj otežano je odvijanje saobraćaja ispod podvožnjaka u Liješnici, zbog vode koja se sakupila tokom protekle noći usljed veće količine padavina. Zbog neodržavanja i začepljenosti ispusta i propusta za vodu, ponegdje dolazi do nakupljanja vode na putevima, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na ulazu u Zenicu iz pravca Doboja kod petlje Blatuša došlo je do nakupljanja vode u podvožnjaku usljed čega je otežano odvijanje saobraćaja.

Na ulazu u Žepče s magistralnog puta M-17, došlo je do nakupljanja vode usljed čega je saobraćaj preusmjeren na alternativne pravce.

Usljed obilnih padavina na području općine Tešanj došlo je do značajnijeg porasta vodostaja rijeka i potoka, naročito rijeke Tešanjke, Radušice i Trebačke rijeke.

Upozorava se stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova naročito pored rijeka i većih potoka da obrati pažnju na svoju sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, u općini Stari Grad došlo je do začepljenja odvoda na Boguševcu (kod autoservisa) te se prikupila veća količina vode koja može ugroziti okolne kuće.

Ekipe Službe CZ Općine Stari Grad i vatrogasci su na terenu i pokušavaju riješiti problem.

USLJED KIŠE OČEKUJE SE ZNATAN PORAST VODOSTAJA RIJEKA U RS

Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, za naredna tri dana (14-17. maj) očekuju se padavine i to u količini od 60-150 litara po metru kvadratnom i znatan porast vodostaja rijeka.

Iz općinskog štaba Civilne zaštite Foča upozorili su stanovnike u priobaljima rijeka da postoji mogućnost poplava.

Komandir fočanskog općinskog štaba Čedo Zelović kazao je da se prati vodostaj rijeke Drine, od koje za sada ne prijeti opasnost od poplava.

Najavio je da će ekipe obići priobalja Ćehotine i Bistrice u naseljima Lazarevo i Miljevina, gdje je i najveća mogućnost izlijevanja.

U Nahorevu, općini Centar, došlo je do odrona (klizišta) zemlje na put koji je u prekidu. Voda koja inače ide putem sada teče direktno na kuću na broju 24. Došlo je do pojave klizišta Grdonj 89 i ugrožena je je jedna kuća.

U Općini Novi Grad, Lepenički potok se izlio i jedna je kuća ugrožena te je poplavljeno poljoprivredno dobro.

U naselju Gladno polje, općina Ilidža, izlio se potok i prijeti kući i okućnici u ulici Vidovci do br.7, a u ulici Stara Pruga voda se izlila u dvorišta i prijeti da uđe u kuće.

U naselju Vlakovo, kod vijadukta, 7-8 kuća je ugroženo, formiralo se jezerce na putu i kod kamenorezačke radnje. U jednoj kući je potrebna evakuacija dvije starije osobe.

U rejonu Energoinvesta, ulica Tvornička br.4, izlila se rijeka Dobrinja i voda je došla do kuće.

U naselje Otes, ulica Mlinište 26, voda se izlila i poplavila okućnicu i prijeti da se ulije u kuću.

Rijeka Bosna se izlila u Doglodima i Sastavcima. Profesionalna Vatrogasna jedinica evakuirala je dvije starije osobe iz naselja Vlakovo te jednu iz naselja Gladno Polje.

U Općini Vogošća, Jošanički potok u ulici Gornja Jošanica br 1 se izlio, čime je ugroženo nekoliko kuća, dok se rijeka Bosna izlila u Donjem Ilijašu. Ugroženo je nekoliko kuća.

Došlo je do pojave klizišta i odrona u naselju Donja Bioča, gdje je ugrožen put.

U naselju Binježevo, kod Sloge, izlio se manji potok i ugroženo nekoliko kuća.

Ekipe Kantonalne uprave CZ, općinskih službi civilne zaštite su na terenu, kao i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo i šest dobrovoljnih vatrogasnih društava i poduzimaju neophodne mjere zaštite.

U Općini Bihać, vodostaj rijeke Une iznosi 50 cm, a kritična tačka je 100 cm. Vodostaj rijeke Sane je 183 cm, a kritična tačka je 380 cm.

U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka. Visina vodostaja u 7 sati u Bosanskom Brodu iznosila je 567 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 438 cm (pripremno stanje) te Orašju 697 cm.

ZBOG POPLAVA SARAJEVO I TUZLA NAJUGROŽENIJI U FEDERACIJI,  EVAKUACIJA OPREME SARAJEVOGAS-a

Sarajevo i Tuzla su poplavama najugroženija područja u Federaciji, potvrdio je za Agenciju FENA v.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Iz tog razloga svih deset ekipa Federalne uprave civilne zaštite su na terenu.

- U Kantonu Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite trenutno rade na evakuaciji opreme u Sarajevogasu, gdje je 20 vozila pod vodom. Također, timovi rade na ispumpavanju vode iz poslovnih objekata DHL-a u Nedžarićima i na ispumpavanju vode iz Tvornice automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći - kazao je Solak.

Potvrdio je da je osim Sarajeva najugroženije područje u Federaciji i Tuzla, zbog izlijevanja rijeke Spreče.

Rijeka Spreča je poplavila više od 40 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta, pri čemu nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

- Trenutno su na terenu i timovi za osmatranje Miljacke, jer voda nosi balvane, granje i ostale stvari koji mogu ugroziti mostove. U Doglodima se prati regulacija tokova bujične vode - kazao je Solak.

U Srednjobosanskom kantonu vodostaji rijeka su povišeni zbog obilnih padavina, i ako kiša nastavi da pada može doći do izlijevanja iz korita na kritičnim mjestima.

Vodostaj Drine u općini Goražde jutros u 6 sati iznosio je 92,935 centimetara. U naselju Zupčići došlo je do izlijevanja Zupčićkog potoka na regionalni put Goražde-Čajniče i nanosa po kolovozu sitnog materijala. Ovaj puni pravac je prohodan za odvijanje saobraćaja.

U naselju Podhranjen iznad putnog pravca Goražde-Podhranjen došlo je do pojave manjeg klizišta koje ne ugrožava stambene objekte kao ni putni pravac.

U Općini Pale-Prača u protekla 24 sata usljed velikih kišnih padavina nivo rijeke Prače je naglo porastao tako da se rijeka izlila iz svoga korita u naselju Pijesti-Lunje gdje je trenutno ugroženo sedam stambenih objekata, kao i imanja.

Ekipe civilne zaštite su od jutros na terenu i rade na sprečavanju daljnjeg plavljenja i sanaciji od poplava.

Jutros od 6 sati područje općine Pale-Prača ostalo je i bez napajanja električnom energijom. Ekipe "Elektrodistribucije“ Goražde su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Vodostaji rijeka na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u 7 sati: Neretva: Mostar-358 cm (redovne mjere za obranu od poplava-850cm) Trebižat:Humac-162 cm (redovne mjere za obranu od poplava-280cm) Krupa:Dračevo-59cm (redovne mjere za obranu od poplava-300cm) Bregava:Stolac-33cm (redovne mjere za obranu od poplava-110cm).

Stanje na hidroelektranama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u 7 sati: HE Jablanica-kota:268,48m.n.v.(

max.270), protok:120m3/s HE Mostar -kota:74,80m.n.v.(max.78.m.), protok:150m3/s HE Rama-kota:585,61m.n.v.(max.595,00.m.), protok:28m3/s HE Mostarsko blato-kota:222,05m.n.v.(max 222,50.m), protok:0m3/s HE Salakovac-kota:122,03m.n.v.(max 123,10m), protok:154m3/s HE Grabovica-kota:158,36m.n.v.(max 159,00m), protok: 160m3/s.
(FENA/dg)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook