NE PRESTAJE NAPETOST U UKRAJINI

Proruski demonstranti u Donjecku ušli u zgradu skupštine grada

Arhiva16.04.14, 14:49h

Naoružani muškarci, kojima pripadnici obezbjeđenja nisu pružili otpor, rekli su da je njihov jedini zahtjev da region Donjecka održi referendum o federalizaciji Ukrajine

Donjeck - ruske zastave
Naoružani demonstranti ušli su danas u zgradu skupštine grada Donjecka, rekli su gradski funkcioneri za agenciju RIA Novosti, orenosi Tanjug.

Agencije AFP i Reuters javljaju da je oko 20 proruskih naoružanih aktivista ušlo u kancelariju gradonačelnika u Donjecku.

Naoružani muškarci, kojima pripadnici obezbjeđenja nisu pružili otpor, rekli su da je njihov jedini zahtjev da region Donjecka održi referendum o federalizaciji Ukrajine.

"Ljudi sa fantomkama i oružjem ušli su u zgradu, a za sada nisu ulazili u kancelarije već hodaju hodnicima. Nama je rečeno da ne napuštamo kabinete i da nastavimo da radimo", rekao je jedan od očevidaca.

Istočna Ukrajina preplavljena je demonstracijama koje su počele prošlog mjeseca.

Pristalice federalizacije u Harkovu, Donjecku, Gorlovki, Slavjansku i Kramatorsku odbijaju da priznaju legitimnost sadašnje ukrajinske vlade i pozivaju privremene vlasti da organizuju referendume poput onog održanog na Krimu prošlog mjeseca, koji je doveo do ujedinjenja te republike sa Rusijom.

Rusija je osudila odluku novih ukrajinskih vlasti da koriste silu protiv pristalica federalizacije, navodeći da je to izuzetno nepoželjan zaokret situacije.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook