ZVANIČNI REZULTATI OČEKUJU SE SUTRA

Zbogom Ukrajino, Krim odlazi u Rusiju!?

Arhiva16.03.14, 20:09h

Zvanični rezultati bit će poznati sutra, no prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta, javljaju mediji

Krim u Ukrajini - ruske zastaveIako je zapad današnji referendum na Krimu proglasio nezakonitim, a Moskvi zaprijetio sankcijama ukoliko dođe do pripajanja poluotoka Rusiji, glasanje je danas održano i smatra se potpuno legalnim.

Zvanični rezultati bit će poznati sutra, no prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta, javljaju mediji.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobjedu naroda Krima.

- Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobjeda. Ura!, rekao je Temirgalijev.

Nakon zatvaranja biračkih mejsta u ukrajinskom regionu Krimu, čiji su građani odlučivali o pripajanju Rusiji, Bijela kuća je ponovo saopštila da referendum ne priznaje jer je "održan pod prijetnjom nasiljem i zastrašivanjem" od strane ruske vojske.

- Ovaj referendum je protivan ukrajinskom ustavu, a međunarodna zajednica neće priznati rezultate glasanja održanog pod prijetnjom nasiljem i zastrašivanja ruskom vojnom intervencijom, navodi se u saopštenju.

Bijela kuća je dodala i da će Rusija zbog vojne intervencije na Krimu platiti cijenu u vidu sankcija i povećane nestabilnosti.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZINA/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook