NOVA TEORIJA

Džihadisti su otetim avionom htjeli srušiti malezijske Blizance?

Arhiva16.03.14, 10:53h

Nova je teorija, koju je iznio svjedok na suđenju šefovima al-Qaide u New Yorku, da su malezijski islamisti namjeravali Boeing 777 usmjeriti na tornjeve Petronas u Kuala Lumpuru, nekada najviše zgrade svijeta, simbole malezijske moći

malezijski blizanciNova je teorija, koju je iznio svjedok na suđenju šefovima al-Qaide u New Yorku, da su malezijski islamisti namjeravali Boeing 777 usmjeriti na tornjeve Petronas u Kuala Lumpuru, nekada najviše zgrade svijeta, simbole malezijske moći.

Cjelotjedna istraga uzroka nestanka malezijskog zrakoplova ne daje rezultata, javljaju se svakakve teorije i verzije, što je neminovno dovelo i do usporedbi s terorističkom činom 11. rujna 2001. i zabijanja dvaju aviona u nebodere WTC-a u New Yorku.

Telegraph, naime, donosi priču da se ozbiljno istražuje i mogućnost urote malezijskih islamista, koji su otmicu aviona na letu MH 370 izveli upravo u 11-9 stilu, i to tako da bi ga se navelo na nebodere, blizance Petronas Towers u Kuala Lumpuru! Uporište za to nalazi se u priznanju na sudu u New Yorku, a kojem je bivši član terorističke mreže al-Qaida iz Britanije svjedočio na suđenju Suleimanu Abu Ghaithu, kazao da je četvero ili petero Malezijaca planiralo preuzeti malezijski avion, koristeći bombu skrivenu u cipelu da bi raznesli vrata pilotske kabine.

- Radi se o džihadistima, od kojih je jedan pilot, kojima sam dao takvu bombu - kaže svjedok.

Plan bi bio da se svladaju oba pilota zrakoplova i letjelicu se iskoristi kao leteću bombu, punu goriva, da bi je se navelo na malezijske Blizance, tornjeve Petronas, simbole malezijske moći i razvoja, koji su od 1998. do 2004. godine sa 452 metra čak bili i najviše zgrade na svijetu.

Mogućnost takve urote, koju su smislili oni koji su osmislili i izveli napad na Blizance u New Yorku, dao je jučer u svom priopćenju naslutiti i malezijski premijer Najib Razak, kazavši da je avion netko iznutra namjerno skrenuo s kursa.

Policijske vlasti Malezije odbile su pomoć Interpola u nastavku istrage okolnosti nestanka aviona Malaysian Airlinesa na letu MH 370, kojem se svaki trag izgubio 8. ožujka.

Malezijski portal Malaysia Kini, prenoseći izjave nekih zapadnih pravnih stručnjaka dane ABC-u, piše da su Interpolovu pomoć malezijske vlasti odbile svaki put kad im je ponuđena.

- To je stari pristup, otprije 11. rujna - čuvaj čvrsto informacije, taji ih i ništa ne dijeli - kažu spomenuti zapadni dužnosnici.

- Stručnjaci su sada zabrinuti jer je ključno vrijeme istrage izgubljeno i tragovi su zasigurno već iscrpljeni, budući da su izvori informacija izgubljeni u tjednu otkad je avion iščeznuo s radara. Malezijci nisu zvali ni američki FBI da pomogne na tlu - navode isti izvori.

I jučer, kad se činilo da bi s priopćenjem malezijskog premijera Najiba Razaka, koji je otvoreno posumnjao u mogućnost otmice aviona i njegovo skretanje s kursa iz Kuala Lumpura iz same kabine, bilo je kritika da Malezija ne daje dovoljno informacija.

Kinesko je ministarstvo vanjskih poslova, tako, Reuters piše, tražilo da se "kineskoj strani osiguraju temeljiti i točni podaci."

Reuters javlja i da policija detaljno rekonstruira osobnu, političku i religijsku pozadinu pilota i posade, nakon što su jučer iz kuće kapetana Zaharieja Ahmada Shaha izuzeli neke dokaze.

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook