ISPOVIJEST PORODICE UBIJENOG VOZAČA IZ BANJALUKE

Bol i suze u kući Bore Topića: Pokušao je da izbaci bombu iz autobusa, eksplodirala mu je u krilu!

Arhiva14.03.14, 21:59h

Grujo Petković, zet ubijenog Topića, kroz suze je ispričao da pokojni Boro nije ni poznavao osumnjičenog Stevanovića do paljevine automobila, odnosno marta 2010. godine, te da nisu tačne informacije da su njih dvojica bila sukobu

u kući Bore TopićaBol, tuga i suze vladali su danas u porodici ubijenog vozača Bore Topića, koja se sa nevjericom pitala kako se našla bomba u rukama čovjeka sa dijagnozom teškog duševnog bolesnika.

Grujo Petković, zet ubijenog Topića, kroz suze je ispričao da pokojni Boro nije ni poznavao osumnjičenog Stevanovića do paljevine automobila, odnosno marta 2010. godine, te da nisu tačne informacije da su njih dvojica bila sukobu.

"Boro nije ni poznavao tog čovjeka i nije tačno da su njih dvojica bila u nekakvom sukobu", istakao je Petković, dodavši da je pokojnik bio dobar čovjek koji ne bi ni mrava zgazio.

Dodaje kako je iza pokojnika ostalo dvoje maloljetne djece, srednjoškolaca, koji su izgubili vrijednog oca.

"Borio se da prehrani svoju porodicu, kao i svaki brižan otac i ovo je prava tragedija za porodicu i sve nas", ispričao je zet pokojnika.

Petković osuđuje i postupanje institucija u slučaju Stevanovića, smatrajući da su upravo institucije odgovorne zašto je osumnjičeni sa teškom dijagnozom slobodno šetao gradom.

Navodi i da su djeca pokojnika vrijedni učenici te da je Borinu kćerku nagradio i predsjednik RS Milorad Dodik za odlične uspjehe.

željko stevanović flash

Majka osumnjičenog bombaša Mira Stevanović priča da je svog sina posljednji put vidjela u četvrtak prijepodne kada je rekao da ide u prodavnicu da kupi hljeb i kafu.

Majka osumnjičenog bombaša Mira Stevanović priča da je svog sina posljednji put vidjela u četvrtak prijepodne kada je rekao da ide u prodavnicu da kupi hljeb i kafu.

"Izašao je iz kuće i rekao da ide u prodavnicu i od tada ga više nema", priča majka osumnjičenog i dodaje kako je njen sin imao sukob sa pokojnim Topićem i dodaje da je svog sina odgajala da bude pošten i dobar čovjek.

Kaže i da je njen sin bio u Vojsci RS i da je kao ljekar, specijalista kardiologije, pomogao mnogima.

"Ja sam njega jednom rodila, a on mene 100 puta, jer kada god sam bila slaba i na samrti on me spasavao. Kada je završio fakultet, nigdje se nije mogao zaposliti, a kada je počeo rat otišao je u vojsku i rekao im da je ljekar i da želi pomoći", ispričala je majka osumnjičenog bjegunca.

Priča da je policija u četvrtak pretresla porodičnu kuću u Lazarevu i da su ostavili isprevrtane stvari u stanu. Stevanovićeva navodi i da je njen sin imao mjesečnu kartu za autobus, ali i mobilni telefon.

Odbjegli Stevanović, za kojim su u petak tragale sve policijske patrole i helikopter, zbog podmetanja požara pod automobil pokojnika u novembru prošle godine osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na uslovnu kaznu od četiri mjeseca zatvora, koja se ne bi izvršila da optuženi do novembra ove godine nije počinio neko krivično djelo.

Presudi je prethodilo priznanje krivice Stevanovića da je 7. marta 2010. godine u 14 časova benzinom zapalio automobil mazda vlasništvo pokojnog Bore Topića. Optuženi je priznao da je benzin donio u ruksaku i polio ga po gepeku mazde, parkirane ispred "Autoprevoza" na Bulevaru srpske vojske, a zatim je šibicom potpalio vatru i pobjegao prema "Metalu".

Stevanovića su ubrzo uhvatili radnici obezbjeđenja u "Metalu" i predali policiji, a na automobilu je nastupila šteta od 1.700 maraka.

Kao otežavajuće okolnosti prilikom izricanja presude tada je navedena osveta, a olakšavajuće, ranija neosuđivanost, priznanje djela, teško imovno stanje. Zanimljivo je da sud u ovom slučaju uopšte nije utvrđivao psihičko stanje Stevanovića, za kojeg se navodi da je psihički bolesnik.

Stevanović je u pritvoru proveo desetak dana, jer se nije odazivao na sudske pozive.

Podsjetimo, Željko Stevanović (49) je u četvrtak oko 10.50 na autobuskom stajalištu u Ulici knjaza Miloša u Banjaluci ubacio bombu u autobus prevoznika "Autoprevoz" na liniji 2 koji saobraća na relaciji Banjaluka - Trn. Nakon detonacije na mjestu je poginuo vozač autobusa Boro Topić (53), a dvije osobe, među kojima i maloljetni učenik Poljoprivredne škole, lakše su povrijeđeni. Topiću je bomba eksplodirala u krilu dok je sjedio za volanom autobusa koji je zaustavio na stanici kod Poljoprivredne škole da primi putnike.

Bomba u autobusu u Banjaluci/Foto: AA

Obdukcija je utvrdila da je Boro Topić preminuo usljed višestrukih povreda glave, vrata, grudnog koša i ekstremiteta.,, "Topićeve lijeva šaka i podlaktica su bukvalno raznesene, a kašikara je eksplodirala u trenutku kada je pokojnik pokušao izbaciti bombu iz autobusa", objasnio je izvor "Nezavisnih" blizak istrazi.

Sahrana Bore Topića biće obavljena u subotu u 15 časova na Novom groblju u Banjaluci.

Advokat: Ništa nije ukazivalo da je bolestan, naprotiv!

Advokat Đorđe Stojaković, koji je po službenoj dužnosti u novembru prošle godine branio Željka Stevanovića, kaže za "Nezavisne" da ništa nije ukazivalo da je njegov klijent duševno bolesna osoba.

"Razgovarao sam sa njim i u pritvoru, ali i kasnije i mogu reći da se radilo o vrlo inteligentnom čovjeku. Apsolutno ništa nije ukazivalo da je duševno bolestan niti su mi na tako nešto skrenuli pažnju njegovi roditelji, jer da jesu sigurno bih tražio psihijatrijsko vještačenje", kaže Stojaković.
Topić pokušao izbaciti bombu! 

Obdukcija je utvrdila da je Boro Topić preminuo usljed višestrukih povreda glave, vrata, grudnog koša i ekstremiteta.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je bomba kašikara Topiću eksplodirala u lijevoj šaci.

"Topićeve lijeva šaka i podlaktica su bukvalno raznesene, a kašikara je eksplodirala u trenutku kada je pokojnik pokušao izbaciti bombu iz autobusa", objasnio je izvor "Nezavisnih" blizak istrazi.

Stevanović viđen u Česmi s crnim ruksakom

Bjegunac Željko Stevanović, prema tvrdnjama mještana, sjedio je u petak u lokalu "Miraž" u banjalučkom naselju Česma.

Imao je crnu odjeću, crnu jaknu i crne naočare na glavi. Na leđima je nosio crni ruksak, a prema izjavama mještana u obližnjoj pekari je kupio hranu. Nakon dojave više mještana, jake policijske snage blokirale su to banjalučko naselje. Potjeri su se potom priključili helikopter i psi tragači, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" Stevanović nije bio uhapšen.

(Nezavisne.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook