VIDEO/ SVI MISTERIOZNI NESTANCI

Ovo su avioni kojima se izgubio svaki trag

Arhiva13.03.14, 17:03h

Nestanak aviona "Malaysia airlines", nije prvi takav slučaj u historiji avijacije. Predstavljamo vam sedam neriješenih ili donekle riješenih avio-nesreća, koje su, u svoje vrijeme, bile u žiži svjetske javnosti

malezijski avionNestanak aviona "Malaysia airlines", nije prvi takav slučaj u historiji avijacije. Predstavljamo vam sedam neriješenih ili donekle riješenih avio-nesreća, koje su, u svoje vrijeme, bile u žiži svjetske javnosti.

Misterija malezijskog Boinga 777, koji je nestao sa 227 putnika i 12 članova posade, privukla je pažnju kompletne svjetske javnosti. Šta se tačno dogodilo sa putnicima i članovima posade još se ne zna.

Kruže razne teorije, od toga da su avionu otkazala oba motora, da je pilot izvršio samoubistvo i da je u smrt poveo putnike i članove posade, spominje se i teroristički napad, a pojedinci idu toliko daleko navodeći da su vanzemaljci oteli avion.

Iako se rijetko dešavalo da letjelica nestane bez traga, nestanak aviona “Malaysia airlinesa”, nije prvi takav slučaj.

Predstavljamo vam sedam nerIJešenih ili donekle rIJešenih avio-nesreća, koje su, u svoje vrIJeme, bile u žiži svJetske javnosti.

 

AIR FRANCE LET  447

Avion tipa Erbus A330, koji je letio iz Rio de Žaneira za Pariz srušio se u Atlanski okean 2009. godine, sa 228 putnika i članova posade.

Spasilačkim ekipama je trebalo punih pet dana da pronađu prve ostatke aviona, a čak tri godine da ustanove da je led bio uzrok kvara auto-pilota zbog kojeg se avion srušio u okean. Tijela 74 žrtve i dalje su na morskom dnu.

 

NESTANAK AMELIA EARHART

Jedna od najvećih legendi svetske avijacije, Amelia Earhart, nestala je u svom avionu iznad Tihog okeana 1937. godine u pokušaju da preleti svijet.

Ostaci letjelice nisu nikada pronađeni, a Erhartova je proglašena mrtvom 1939. godine.

 

FLYNG TIGE LINE, LET 793

Američki vojni avion napustio je 1962. godine Guam sa 20 putnika i članova posade i poletio prema Filipinima na koje nikada nije stigao.

Do danas ne postoji niti jedan relevantan dokaz o tome šta se dogodilo. Jedan tanker prijavio je intenzivnu svjetlost u vrijeme leta vojnog aviona, ali na osnovu toga nije bilo moguće doći do dokaza ili traga koji bi spasioce i kasnije istražitelje doveo do otkrivanja aviona.

 

BRITISH SOUTH AMERICAN AIRWAYS

Misterija ovog leta trajala je duže od 50 godina. Naime, toliko je trebalo da se pronađe bilo kakav trag aviona koji je 1947. godine nestao iznad Anda tokom leta od Buenos Ajresa do Santjaga.

Ostatke motora pronašli su alpinisti 1998, a ekspedicija iza njih otkrila je ostatke žrtava. Vjeruje se da je avion prilikom pada izazvao lavinu koja ga je potpuno prekrila.

 

BERMUDSKI TROUGAO

Serija misterioznih nestanaka letjelica dogodila se na području između Floride, Porto Rika i Bermuda. To područje, zbog nestanaka aviona i brodova, mnogi nazivaju i “đavoljim trouglom”.

Dva putnička aviona nestala su u tom području 1948. i 1949. godine. Ostaci letjelica i tijela 51. žrtve nikada nisu pronađeni.

Takođe, pet američkih bombardera nestalo je 1945. godine sa radara kada su bili iznad tog područja. Nikada nije pronađen ni najmanji trag koji bi upućivao na njihovu sudbinu.

 

 URUGVAJSKI VOJNI LET 571

Avion sa 45 putnika i članova posade koji je trebao da sleti u Santjagu, glavnom gradu Čilea, srušio se zbog loših vremenskih prilika, 1972, u Andima. Poginulo je 12 putnika.

Spasioci nisu znali da postoje preživjeli sve dok ih nisu pronašli poslije 72 dana. Preživjelo je 16 ljudi koji su olupinu aviona koristili kao zaklon, a da bi ostali živi postali su ljudožderi – jeli su leševe poginulih saputnika.

 

EGIPAT AiR let 990

Egipatski Boing 767 srušio se 1999. u Atlantski okean kod ostrva Nantuket jugoistočno od Bostona sa 217 putnika. Misterija vezana za ovaj slučaj razjašnjena je nakon istrage, a ustanovljeno je da je kopolit namjerno oborio avion.

On je sačekao da pilot ode do toaleta, ugasio je auto-pilota i isključio motore. Kada se pilot vratio u kabinu bilo je kasno. Avion se obrušio u more.

Pretpostavlja se da je kopilot odveo u smrt 217 putnika jer ga je Egipat Er optužilo za seksualni napad na jednu od zvaničnica te kompanije i pretio mu je otkaz.

 

Pogledajte video:

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook