STEFAN FULE, EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE

Nemojte misliti da nismo čuli glasove s ulica Tuzle, Sarajeva i drugih mjesta!

Arhiva16.02.14, 15:06h

Nemojte misliti da nismo čuli glasove s ulica Tuzle, Sarajeva i drugih mjesta

Štefan Fule nova/ Foto: Anadolija
Visoki komesar za proširenje Evropske unije Šetafan Fule doputovat će u ponedjeljak u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u našu zemlju političarima, ali i građanima se obratio pismom objavljenim na web stranici Delegacije Evropske unije u BiH. Pismo prenosimo u cijelosti.

- Sa velikom zabrinutošću pratim posljednje događaje u Bosni i Hercegovini. Postoji posebna veza između vaše zemlje i EU, zato što vi radite na članstvu Bosne i Hercegovine u EU, a mi vodimo računa o njenom napredovanju i razvoju. Ako Bosna i Hercegovina stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže.

Nemojte sumnjati u to da li smo čuli glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta. U ponedjeljak ponovo dolazim u Sarajevo. Evropska unija je opredijeljena prema građanima BiH; tu opredijeljenost su prošlog ponedjeljka još jednom naglasili ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Briselu.

Tokom proteklih dana smo vidjeli legitimne pozive građana za bolje socio-ekonomske uslove, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle isključivo na osnovu toga koliko vrijede, transparentnost u upravljanju javnim fondovima i u procesu privatizacije. To su poznata pitanja: ostale zemlje u regionu bave se upravo ovim istim izazovima na putu ka EU. Slične teme se ponavljaju, u razna vremena, na ulicama nekih od glavnih gradova u EU. Dozvolite da dodam da i ovdje i tamo apsolutno osuđujemo svako nasilje, bilo da je ono počinjeno nad građanima, policijom, novinarima ili javnom imovinom.

Sljedeće sedmice u Bosni i Hercegovini ću političkim sagovornicima prenijeti moje snažno uvjerenje da ovo nije vrijeme za konfrontacije između političkih partija. Ovdje se radi o suštinskim pitanjima – funkcionalnosti države i dobrobiti građana.

Svi smo upoznati sa hitnom potrebom da Bosna i Hercegovina izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci. Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana, to je, ustvari, važna stavka napretka. To će eliminisati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obaveze i to će stvoriti mogućnosti da BIH iskoristi milione eura finansijske pomoći EU tokom narednih šest godina. To će voditi i stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i finalizaciji koordinacijskog mehanizma za pitanja u vezi sa EU, a sve to će u konačnici kreirati okolnosti za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Ja ostajem potpuno posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno pređe most od Dejtona do EU, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima.

Čvrsto sam uvjeren da najbolji način rješavanja socio-ekonomskih izazova u ovoj zemlji, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje ekonomskog rasta, jeste da se BiH ponovo pokrene u procesu evropskih integracija. Prije 10 godina, u krugu proširenju EU 2004. godine, moja zemlja je iskusila kako reforme EU, prije i nakon učlanjenja, mogu da transformišu naše društvo. Isto želimo i vama – ne zarad politike, ne zarad ekonomije, nego zato što se time daje prilika za bolji život.

Sada je trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti. Dobrobit građana i dobro funkcionisanje države je zajednički cilj.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook