NAREDNI ZAKAZAN ZA PONEDJELJAK

Održan treći plenum građana Sarajeva

Arhiva15.02.14, 20:54h

Na trećem plenumu građana Sarajeva koji je održan u Domu mladih usvojena je odluka o formiranju još jedne radne grupe za komuniciranje sa plenumom

protesti ispred predsjedništva bih/ Foto: RSE

Na trećem plenumu građana Sarajeva koji je održan u Domu mladih usvojena je odluka o formiranju još jedne radne grupe za komuniciranje sa plenumom.  Dogovoreno je da će sutra u 12 sati biti održani protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH koji će trajati do 14 sati, a u 14 sati će u Domu mladih uslijediti formiranje radnih grupa za medije, formulaciju zahtjeva, pravna pitanja, međuplenumsku saradnju, proteste i logistiku.

Očekuje se da će formiranje ovih radnih grupa rad plenuma učiniti efikasnijim.  U ponedjedljak će biti održan naredni Plenum, sa početkom  u 17.30 sati.

U Domu mladih Skenderija večeras je počeo treći plenum građana Sarajeva.

Na samom početku obratio okupljenima se obratio voditelj i glumac Mladen Jeličić Troka, koji je iznio zahtjev da se od svih plaća uposlenika dva posto izdvoji za liječenje oboljele djece i pet posto za obrazovanje.

Nidžara Ahmetašević, učesnica Plenuma, kazala je da je cilj plenuma, a i demonstracija natjerati vlast da radi svoj posao.

-Želimo da pošaljemo poruku onima koji su na vlasti i reći im šta treba da rade. Želimo plenumom građana da vlast učinimo funkcionalnom i da izglasamo zahtjeve koje su građani uputili - kazala je Ahmetašević.

Jedan od zahtjeva je revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom. Između 200 i 300 demonstranata koji deseti dan protestiraju zbog situacije u zemlji nalaze se na naskrsnici kod Ali-pašine džamije u centru Sarajeva i blokiraju saobraćaj u svim pravcima.

Direktan prenos plenuma možete pratiti putem ovo linka.

Demonstranti su simbolično pili kafu "bez rahatluka".

Među njima su uglavnom mlađi ljudi, koji uz gitaru i pjesmu pokušavaju prenijeti svoje poruke. Svirali su se poznati hitovi kao što su "Krivo je more" ili "Mostarska". Također, lupaju po šerpama i drugim predmetima.

Trenutno nema nikakvih govora ili uzvikivanja parola.

Oko 300 demonstranata blokirali su saobraćaj kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Među zahtjevima koje sada iznose je smjena članova Predsjedništva BiH.

Kao što je ranije rečeno, protesti bi trebalo da traju do 17.30, kada je u Domu mladih zakazan novi plenum građana.Oko 60 građana deveti dan okupilo se u 12.00 ispred zgrade Predsjedništva BiH tražeći još uvijek iste zahtjeve, a to je prije svega smjena svih nivoa vlasti.

Također zahtijevaju preispitivanje imovine svakog političara na vlasti.

Danas su došli sa jednom novom idejom, a to je da svi snose žute trake oko ruke, a značenje je "svi smo jednaki i svi smo isti".

Ponovili su još jednom poziv građanima da bez obzira na vrijeme, situaciju i okolnosti dođu na proteste i pokažu jedinstvo.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook