ASIM MUJKIĆ, PROFESOR NA FPN-U NAKON PLENUMA U SARAJEVU

Prisustvovao sam velikom prazniku demokratije, zahtjevi građana su realni!

Arhiva14.02.14, 20:52h

Građani Sarajeva pokazali su da sazrijevaju kao demokratski građani te da se pojavljuju kao subjekt promjena, a ne kao puki objekt iživljavanja stranačkih oligarhija - mišljenja je Mujkić

asim mujkić ma plenumu u sarajevu Foto: DEPO Portal

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić, koji je prisustvovao večerašnjem drugom sastanku plenuma građana Sarajeva, kazao je za Agenciju FENA da je prisustvovao velikom prazniku demokratije i tolerancije.

- Građani Sarajeva pokazali su da sazrijevaju kao demokratski građani te da se pojavljuju kao subjekt promjena, a ne kao puki objekt iživljavanja stranačkih oligarhija - mišljenja je Mujkić.

Ocijenio je da su zahtjevi koji su večeras iznijeli brojni građani dobri, sveobuhvatni i sada je do plenuma građana da istraju u tome kako bi se zahtjevi implementirali.

- Zahtjevi su realni. Očekujemo još zahtjeva, ali kao novi vid rada plenuma sada bi trebala biti implementacija tih zahtjeva. Kao čovjek presretan sam što sam svjedočio ovom skupu slobode - zaključio je Mujkić.

Na večerašnjem plenumu građana Sarajeva u Domu mladih Skenderija usvojena su četiri hitna zahtjeva od kojih je jedan hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo, drugi je zahtjev za reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom.

Kao treći zahtjev usvojen je revizija privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo i kao posljednji uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februrara.

Veliki broj zahtjeva iznijet je večeras, njih ukupno oko 200, a moderator skupa Refik Hodžić najavio je da će svi oni biti konsolidirani te da će se o njima građani izjašnjavati na narednom plenumu zakazanom za sutra u 17.30 sati.

Građani su pozvani i na sutrašnje proteste pred zgradom Predsjedništva BiH u 12 sati. Svima je podijeljen i poziv da ponesu šerpe i kašike u cilju što većeg animiranja građana i slanja poruke političarima da ne odustaju.

Plenum je rezultat višednevnih protesta u Sarajevu koji su kulminirali prošli petak, 7. februara, kada je zzapaljeno više zgrada institucija.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook