FOTO/ USVOJENI HITNI ZAHTJEVI

Nekoliko stotina učesnika na Plenumu građana u Sarajevu: 'Do izbora u oktobru svima iz budžeta plata 600 KM'!

Arhiva14.02.14, 18:22h

Osim drastičnog smanjenja plata budžetskih korisnika, traži se i trenutno ukidanje "bijelog hljeba", odnosno pravo dužnosnika da nakon završetka mandata primaju platu godinu dana

Plenum u sarajevskom Domu mladih/DEPO PORTALFoto: DEPO Portal

VEZANI TEKST:

DEPO KOMENTAR/ KAKO SMANJITI ADMINISTRATIVNU NEMAN U BiH: Političare na MINIMALAC, neka dijele sudbinu privatnog sektora i zajedno se razvijaju!

Nekoliko stotina učesnika okupilo se na drugom plenumu građana koji je upravo počeo u Domu mladih u Sarajevu.

Plenum je počeo čitanjem pravila i tačaka dnevnog reda.

Predstavnici plenuma iz Tuzle u kratkom obraćanju  su objasnili na koji način funkcioniše njihov plenum

Dirktor Pozorišta mladih glumac Nermin Tulić pozvao je učesnike da govore "hladne glave".

Naglasio je da je iz prvog plenuma izvučeno sve ono što je dobro te da će se na ovom plenumu govoriti o nekoliko stotina zahtjeva koji su sažeti u nekoliko tačaka.

Podcrtao je da se večeras govori o zahtjevima koji su isključivo vezani za Kanton Sarajevo, te da se ne može govoriti o zahtjevima vezanim za državu BiH jer je to "drugi par rukava" i gubljenje vremena.

Plenum u sarajevskom Domu mladih/DEPO PORTAL

Pročitao je Pravila drugog plenuma koji je podijeljen učesnicima prije početka u kojem se navodi da plenum nema vođe osim moderatora te da svaka osoba koja se javi za riječ govori sa bine i ima dvije minute za izlaganje.

Nakon iznošenja zahtjeva slijedi rasprava i glasanje te dogovor o načinu vođenja protesta i zakazivanje sljedećeg plenuma.

Traži se i trenutno ukidanje "bijelog hljeba" odnosno pravo dužnosnika da nakon završetka mandata primaju platu godinu dana.

- Ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima - jedan je od zahtjeva.

Potrebno je uvesti zabranu svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Traži se i smanjenje plata najviših dužnosnika na dvije prosječne plate u KS, reduciranje voznog parka javnih institucija KS za 50 posto te revizija privatizacije kao i depolitizacija sudstva, tužilaštva i policije.

Jedan od građana zatražio je formiranje komisije koja će se pozabaviti objektivno događajima od 7. februara kada su zapaljene zgrade institucija.

Brojni građani iznose svoje zahtjeve, a na kraju će se o svima njima izjašnjavati.

Plenum u sarajevskom Domu mladih/DEPO PORTAL

Klizačica Olimpijskih igara koje su u Sarajevu održane 1984. godine Biblija Kerla obratila se večeras učesnicima plenuma građana Sarajeva kazavši da "umjesto da proslavlja 30 godina od Olimpijskih igara svaki dan sam na ulici s vama (demonstratima)".

Ratni vojni invalid koji se obratio građanima kazao je da mu je čast što je nakon 50 godina huligan i terorista.

Zatraženo je da se svima koji se finansiraju iz budžeta do izbora u oktobru bude plaća od 600 KM, a da se socijalnim slučajevima omogući pomoć u iznosu od 400 KM mjesečno.

Jedan od građana koji se plenumu obratio kazao je da se Bosna i Hercegovina za posljednjih sedam dana približila više Evropskoj uniji nego u proteklih 20 godina.

Bezuvjetno traže smjenu vlada, ukidanje odlaska u penziju političarima nakon dva mandata, reviziju boračke populacije, povećanje invalidnina, a pozvani su i predstavnici sindikata da se uključe u ovakvu situaciju.

Pozvani su svi akademici u BiH da se pridruže građanima i pomognu u rješenju situacije.

Večerašnji, drugi sastanak plenuma rezultat je višednevnih protesta nezadovoljnih građana.

Na večerašnjem plenumu građana Sarajeva u Domu mladih Skenderija usvojena su četiri hitna zahtjeva od kojih je jedan hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo.

Jednoglasno je usvojen zahtjev za reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom.

Također, građani su jednoglasno podržali zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

- Među njima su "Feroelektro", "Holiday Inn", "Sarabon", "Zora", "Ključ" i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja "Vranica", "Hidrogradnja", "GP Put" i "Unis Pretis" - pojašnjeno je.

Kao posljednji zahtjev je uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februrara, čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Ostali zahtjevi bit će konsolidirani i iznijeti na narednom plenumu zakazanom za sutra u 17.30 sati.

Građani su pozvani i na sutrašnje proteste pred zgradom Predsjedništva BiH u 12 sati.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook