TEŠKO SOCIO-EKONOMSKO STANJE

Opozicija tvrdi: Vanredni izbori su jedini način da se izbjegne bunt i u RS-u

Arhiva14.02.14, 10:05h

Održavanje vanrednih ili prijevremenih izbora na svim nivoima vlasti, i to na puni mandatni period od četiri godine, smatra opozicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) jedini način je da se zaustavi talas građanskog nezadovoljstva izazvan teškom ekonomsko-socijalnim stanjem

ognjen tadić naslovnaOdržavanje vanrednih ili prijevremenih izbora na svim nivoima vlasti, i to na puni mandatni period od četiri godine, smatra opozicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) jedini način je da se zaustavi talas građanskog nezadovoljstva izazvan teškom ekonomsko-socijalnim stanjem u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i izbjegne neminovnost građanskog bunta u RS.

Ali, ima li se u vidu odnos političkih snaga kako u RS-u, tako i FBiH, malo je vjerovatno da će do toga i doći, pa će se postojeća agonija nastaviti najvjerovatnije do oktobra kada je predviđeno održavanje Opštih izbora u BiH.

Izjava Dodika čista manipulacija

Podsjećamo, odgovarajući na zahtjeve Srpske demokratske stranke (SDS), lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u utorak je saopštio da SNSD nema ništa protiv raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora u RS-u, pod uslovom da to u Narodnoj skupštini iniciraju poslanici Srpske demokratske stranke.

No, Dodik je bio izričit da ga „ne zanimaju drugi nivoi vlasti'', te da će, budu li prijevremeni izbori održani u maju, biti održani i oni redovni u oktobru. Poručio je, takođe, da njegova partija neće podržati prijedlog Socijaldemokratske stranke (SDP) o izmjenama Izbornog zakona RS, kojim bi se stvorile zakonske pretpostavke za raspisivanje vanrednih izbora.

Uz konstataciju da „SNSD neće pomoći SDP-u u spašavanju njihove kože'', te da su izmjene Izbornog zakona BiH ''usmjerene na novu unitarizaciju BiH", Dodik je istakao da „u RS nije vanredno stanje, pa da neće biti ni vanrednih izbora".

Na drugoj strani u SDS-u su kao čistu manipulaciju ocijenili izjavu predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika da prihvata prijevremene izbore koje je SDS jučer zatražio od vlasti u RS.

„Cilj SDS-a nije da javnost u RS bude dio manipulacija u tvrdnjama trebaju li prijevremeni izbori, već su ti izbori cilj kako bi se spriječila kulminacija nezadovoljstva građana, te preduprijedilo ono što se desilo u Federaciji BiH", izjavio je potpredsjednik te stranke Ognjen Tadić.

Nepotrebna igra riječi

Ako se Dodik ne boji prijevremenih izbora, poručio je Tadić, jasno je šta treba da uradi. Da bi došlo do prijevremenih izbora, pojasnio je Tadić, potrebno je da predsjednik RS raspusti Skupštinu RS-a ili da se sama raspusti, predsjednik RS podnese ostavku i da se prethodno izmjeni Izborni zakon BiH, uz mandat od četiri godine, a ne skraćeni mandat do prvih Opštih izbora.

"Ukoliko Dodik zaista to prihvata, onda sa svojim koalicionim partnerima na nivou BiH treba da izmjeni Izborni zakon u onom dijelu koji ne predstavlja prenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH i da nakon prijevremenih izbora nastupa mandat koji traje četiri godine, koji bi bio dovoljan da se stanje promijeni", rekao je Tadić .

Kao nepotrebnu igru riječi okarakterisao je to što Dodik pominje da je protiv vanrednih izbora, jer tog pojma ni nema ni u Izbornom zakonu BiH i RS. To je samo, kaže, pogrešno korištenje izborne terminologije.

I lider PDP-a  Mladen Ivanić smatra da bi najoptimalnije rješenje za izlazak iz krize u kojem se nalaze oba bh. entiteta bilo održavanje vanrednih izbora.

Komentarišući ponudu Dodika za održavanje prijevremenih izbora u RS-u, Ivanić je naglasio da je to "ismijavanje naroda", te da bi se samo u nekoliko mjeseci dva puta održavali izbori.

O izmjenama Izbornog zakona BiH, podvukao je Ivanić, dogovor trebaju postići vladajuće partije u BiH.

Uz konstataciju da je skeptičan po tom pitanju, Ivanić je podvukao da je „ sva priča o izborima, zapravo je pokušaj vladajućih struktura u BiH da smire situaciju".

Novi marketinški trik

Ideju o održavanju prijevremenih izbora, ali uz izmjene člana 14. 3. Izbornog zakona BiH, čime bi novoimenovani dužnosnici bili birani na puni mandatni period, podržali su i lideri Nove socijalističke partije i Srpske radikalne stranke RS, Zdravko Krsmanović i Milanko Mihajlica, što je Dodik prije nekoliko dana pokušao ismijati, tvrdeći da ne zna o kome ne riječ.

„Mi razumijemo nezadovoljstvo građana u Federaciji BiH i samo je pitanje vremena kada će ono kulminirati i u RS-u. Ne slažemo se ocjenom Milorada Dodika da se dešavanja u Federaciji BiH ne tiču RS-a i da je ovdje sve u redu, jer je položaj građana u RS-u katastrofalan. I pozivamo stoga Dodika da prestane s pričom da je RS ugrožena sa strane.  Ali, očito je da se baš zbog toga vlast u RS-u plaši i prijevremenih i vanrednih izbora", naveo je Mihajlica.

U izjavi za Anadoliju analitičarka fondacije Fredirich Ebert Tanja Topić, ocijenila je da „priča o izborima postala temom predizborne kampanje, i novi marketinški trik, te još jedno polje političkog prepucavanja".

„Pri tome, čini mi se da bi u svim varijantama građani mogli biti najveći gubitnici. Najprije su zbunjeni, jer nemaju pojma šta političke partije uopšte hoće. Jedan dan su to prijevremeni izbori, drugi dan, ne više, nekima je u interesu sprovesti vanredne izbore, pri čemu je zanimljivo da se načini argumentacije potpuno slažu, a intencije su sasvim drugačije. Tako se i SDS i SNSD u jednom trenutku zalažu za prijevremene izbore, i obje su načelno protiv vanrednih izbora, jer smatraju, da bi to značilo prenošenje nadležnosti sa entiteta na državu'', kazala je Topić.

U takvoj situaciji, navodi Topić, čini se da su prijevremeni izbori besmisleni, jer ko bi normalan išao u formiranje vlasti, koja ne bi imala vremena ni da se formira, a već bismo ušli u redovne oktobarske izbore.

„Vanredni su nemogući zbog političkog stava. Tako ćemo se do izbora prepucavati oko izbora, pa se građani možda opet upecaju na političke udice", zaključila je Topić.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook