VIDEO/ PRATITE PRIJENOS PLENUMA

Građani Tuzle zahtijevaju ukidanje tv. 'bijelog hljeba'

Arhiva13.02.14, 18:13h

Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Plenum je zasijedao u prepunoj sali Narodnog pozorišta i jednoglasnog je stava da se svi dosadašnji zahtijevi Plenuma odmah počnu rješavati. Plenum podržava dalje održavanje mirnih protesta u svim gradovima BiH i daje podršku svim novim plenumima

plenum u tuzli Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Plenum je zasijedao u prepunoj sali Narodnog pozorišta i jednoglasnog je stava da se svi dosadašnji zahtijevi Plenuma odmah počnu rješavati. Plenum podržava dalje održavanje mirnih protesta u svim gradovima BiH i daje podršku svim novim plenumima.

 ZAHTIJEVAMO

 Da Skupština Tuzlanskog kantona, u roku od 72 sata:

 -         ukine i obustavi isplatu tzv. “bijelog hljeba”, odnosno isplatu plata Premijeru i ministrima za period nakon prestanka vršenja dužnosti;

 -         ukine dodatna plaćanja predstavnicima vlasti Tuzlanskog kantona po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni;

 -         počne svakodnevna zasijedanja, bez naknada poslanicima, do izbora i imenovanja ekspertne vlade, u saradnji sa Plenumom, a koja je sačinjena od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova.

 Ukoliko Skupština Tuzlanskog kantona u postavljenom roku ne ispuni navedene zahitjeve, Plenum najavljuje organizaciju demonstracija ispred Skupštine Tuzlanskog kantona.

Do sada je uspostavljeno 12 radnih grupa po tematskim resorima i 1 radna grupa za saradnju sa svim radnicima. Plenum poziva sve građanke i građane da se aktivno uključe u rad u ovim grupama i tako aktivno učestvuju u kreiranju zahtijeva Plenuma koje će buduća ekspertna nestranačka i etički nekompromitovana Vlada biti obavezna sprovoditi.

 Ovaj Proglas donosi Plenum građana Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.

 Pozivaju se sve zainteresovane građanke i građani na javni radni sastanak koji će se održati 13.2.2014. u 18.00. u BKC Tuzla sa slijedećim tačkama dnevnog reda:

1. Sumiranje dosadašnjeg rada i izvještaji sa ostalih plenuma i protesta građana

2. Demanti pokušaja diskreditacije Plenuma

3. Biranje delegacije Plenuma za sastanak sa Skupštinom TK

4. Radne grupe

5. Razno

Prema zakonu, kantonalni premijeri i ministri koji su tokom protesta ostali bez funkcija imaju pravo na godišnju plaću. To je više od 1,5 milion maraka. Pod pritiskom nezadovoljnih građana koji su izašli na proteste, ostavku su podnijeli premijeri Tuzlanskog kantona (TK) Sead Čaušević, Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, Kantona Sarajevo (KS) Suad Zeljković i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Munib Husejnagić. Zajedno s njima, bez angažmana su ostali i ministri u ovim kantonima. Prema podacima nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) njihove plaće su od 2.300 KM, koliko primaju ministri u Vladi ZDK-a, do 3.900 KM, koliko ima premijer TK-a.

 

Prenosa plenuma pratite putem ovog linka

 

VEZANI TEKST: Imaju pravo na godišnju platu: Za premijere i ministre koji su podnijeli ostavke poreski obveznici će izdvojiti više od 1,5 miliona KM!?

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook